Facebook hozzászólás
241

A zsíros kaja a szaglásunkat is tönkreteszi

Az elhízás nemcsak több krónikus betegség kockázatát növeli, de a súlygyarapodás a szaglásra is hatással van – állítják floridai kutatók. Kísérletükben a magas zsírtartalmú étrenden élő egereknél, a szaglás csökkenését igazolták.

Az elhízásról tudjuk, hogy kialakulása többnyire egy igen egyszerű alapelv segítségével megelőzhető: ügyelni kell arra, hogy a napközben bevitt energia mennyisége ne legyen több annál, mint amennyit a szervezetünk a nap folyamán elhasznál.

Az egészséges étkezés fontosabb, mint gondolnánk – Kép: wikimedia

A Florida State University kutatói által végzett vizsgálat jelentőségét az adja, hogy a szaglás fontos tényező az egyén étkezési szokásainak kialakításában. Amennyiben ez a képesség sérül, a szaglás csökkenése állandósíthatja a helytelen étkezési szokásokat, ez pedig további túlsúlyt okozhat az érintetteknél, vagy nehezítheti a fogyást.

E gondolat mentén végezték el 6 hónapon át tartó vizsgálatukat, melynek során a kutatók az egerek egy csoportjánál magas zsírtartalmú étrendet tartva elhízást idéztek elő. A kontrollcsoport számára a normál testsúly megtartásához szükséges napi étrendet biztosították. A vizsgálatba bevont harmadik csoport tagjai már eleve túlsúlyos egerek voltak, tehát nem az első csoportban alkalmazott, magas zsírtartalmú koszt hatására gyarapodtak.

Tapasztalataikat a The Journal of Neuroscience folyóiratban tették közzé. Többek közt arra is fény derült, hogy a magas zsírtartalmú étkezést folytató csoport tagjainál 50 százalékkal csökkent a szagérzékelésért felelős idegsejtek száma az agyban. Az egerek normál étkezést folytató társaikhoz képest lassabban reagáltak arra a szagra, amelynek felismerése jutalmat jelentett: vizet. A zsírban gazdag táplálkozás tehát egyértelműen lassította a tanulási folyamatot, az eleve elhízott egereknél azonban nem volt kimutatható a túlsúly hatására jelentkező hasonló anatómiai összefüggés.

10 évvel idősebbnek akarsz látszani? Egyél sok cukrot!
Néha hajtjuk előre az időt, máskor meg megállítanánk, hogy ne rohanjon annyira. Ám ha nem teszünk az egészségünkért, korunkhoz képest sokkal öregebbnek is látszhatunk. A dohányzás, a stressz, a szennyezett levegő, az egyoldalú táplálkozás és a nagy mennyiségű cukorfogyasztás mind hozzásegíthet ehhez. Előzzük meg!

A vizsgálat akkor vált igazán érdekessé, amikor a magas zsírtartalmú étrendet a kutatók normálra cserélték az egereknél. Ekkor ugyanis képességeik rövid időn belül azonossá váltak, szagfelismerésük, tanulási képességük gyorsabbá vált. A kutatók elképzelése szerint – a szaglórendszer két faj közti hasonlósága miatt – az összefüggés vélhetően embereknél is kimutatható, habár ennek alátámasztására csak igen bonyolult, tudományosan ellenőrzött kísérletek elvégzésével volna lehetőség.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa szerint a szaglás csökkenésének több oka is lehet, a kutatás ezek közül csak az egyikre, az agyi idegsejtek zavarára fókuszált. „A szaglás receptorai az orrüreg felső részében elhelyezkedő szaglóhámban találhatók. A szaglóhámról érkező ingerületet a szaglósejtek a koponyában lévő szaglóközpont felé vezetik. A szaglás csökkenése a folyamat bármely résztvevőjének átmeneti vagy tartós zavara miatt bekövetkezhet. Ha a beteg szaglásvesztésre panaszkodik, az első lépés mindig a fül-orr-gégészeti vizsgálat, melynek segítségével feltérképezhető az orrüreg és a szaglóhám állapota is. Itt fény derülhet arra, ha a panaszok hátterében például orrpolip, orrsövényferdülés áll. Ilyen esetekben a szaglás jó eséllyel visszaállítható. Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat nem mutat eltéréseket, a kiváltó okok keresés más – neurológiai és belgyógyászati – irányban folytatódhat” – hangsúlyozta a szakember. (Forrás: www.fulorrgegekozpont.hu)

A túlsúly a mellrák kockázatát is növeli!
Kutatások is bizonyították, hogy szoros összefüggés van az életmód és a mellrák kialakulása között, és a mellrákok körülbelül 40%-a lenne elkerülhető kevesebb alkoholfogyasztással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel. Napi 30 perc testmozgás és napi legfeljebb egy pohár bor fogyasztása lenne ideális.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!