Facebook hozzászólás
431

Tudj meg többet a cukoralkoholokról! Remek cukorhelyettesítók!

Sokan – cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában szenvedők vagy az egészséges életmód hívei – igyekeznek a cukrot mással helyettesíteni. Remek alternatívát kínálnak számukra az úgynevezett cukoralkoholok. De mik ezek, és milyen előnyeik, hátrányaik vannak?

Mik is azok a cukoralkoholok? A nevükkel ellentétben sem a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig az alkoholhoz nem tartoznak. A cukoralkoholok ugyanis a szénhidrátok redukciójából – ez az a folyamat, amelynek során a vegyületből oxigént vonnak el- képződő többértékű alkoholok. A természetben is megtalálható anyagokról van szó, de mesterségesen is előállíthatók – magyarázza Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Feleannyi energiát tartalmaznak, mint a fehé rcukor- Kép: Wikipedia

Lassú felszívódású szénhidrátok lévén, remekül beilleszthetők cukorbeteg- vagy IR-diétába is, hiszen lassan emelik meg a vércukorszintet. Hozzávetőleg feleannyi energiát tartalmaznak, mint a fehér cukor, így fogyaszthatják azok is, akik meg szeretnének szabadulni a súlyfeleslegüktől. Nagy előnyük továbbá, hogy a szájban található baktériumok számára nem jelentenek tápanyagot, így nem roncsolja a fogakat- éppen ezért számos cukormentes rágógumiban is megtalálhatók. Kifejezetten ajánlottak olyan süteményekhez, ahol a cukor tömege is fontos a recept elkészítéséhez.

Bár a cukoralkoholok rengeteg előnnyel rendelkeznek, nagy hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben az érzékenyebbeknél hasmenést, görcsöket, puffadást válthatnak ki, bár ezek a tünetek a szervezet fokozatos hozzászoktatásával kiküszöbölhetők. További hátrányuk, hogy nem karamellizálódnak, ráadásul mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni vásárlásukkor.

A legnépszerűbb cukoralkoholok közé tartozik a szorbit, a mannit, az eritrit, a xilit és a maltit.

A szorbit számos gyümölcsben megtalálható, ám mesterségesen is előállítják, leggyakrabban kukoricakeményítőből. Hőálló, így sütéshez is remekül felhasználható, ráadásul segít az étel puhán tartásában, mivel jelentős a vízmegkötő képessége. Lebontásához nem szükséges inzulin, de magas energiatartalma – 2,4 kcal/g – miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott. Édesítőereje a cukoréhoz képest 0,6. GI: 4, jele: E420

A mannita természetben megtalálható algákban, zuzmókban, ipari felhasználásra pedig gyümölcscukorból állítják elő. Igen lassan szívódik fel a vékonybélben, 20%-a változatlan formában kiürül a vizelettel. Energiatartalma 2,4 kcal/g, édesítőereje a cukoréhoz képest 0,5. GI: 2, jele: E421

Szereted az édességet, de fogyni szeretnél? Így lehet!
Sokszor csak búbánatosan nézegetjük az édességeket, és fájó szívvel úgy döntünk, ki kell hagynunk, mert sajnos, hizlalnak. De ne csüggedj, minden adott ahhoz, hogy úgy készíthessünk édességet, hogy az ne jelentsen pluszkilókat, és még egészséges is legyen. Meg persze finom…

Az eritrit a természetben, gyümölcsökben és gombában fordul elő, a boltban vásárolt formáját cukor erjesztésével állítják elő. Energiatartalma 2,4 kcal/g. A vékonybélben teljesen felszívódik, így hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Jól használható az élelmiszeriparban, mivel növeli a sütőipari termékek eltarthatóságát, frissességét. Édesítőereje a cukoréhoz képest 0,65. GI: 1, jele: E968

A xilitet iparilag nyírfából, illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért erős hashajtó hatású lehet. Érdemes a bevitt mennyiségét fokozatosan emelve hozzászoktatni a szervezetet.  Édesítőereje 1–1,5-szerese a cukorénak. Energiatartalma 2,4 kcal/g. Az egyetlen cukoralkohol, amelyre szénhidrátot kell számolni a cukorbetegeknek. GI: 12, jele: E967.

A maltit a cukoralkoholok közül az egyik legédesebb– édesítőereje a cukorhoz képest 0,9 –, így kevesebbet kell belőle használni, mint a többiek esetében. Szirup formában is megtalálható édességekben, ezt azonban cukorbetegek nem fogyaszthatják a hozzáadott egyszerű cukor miatt. Kalóriatartalma: 2,4 kcal/g, GI: 35, jele: E965. (Forrás: Budai End



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!