Egy hollywoodi trend, amivel érdemes azonosulni
Egy ital, amely nem csupán trendi, hanem finom és egészséges is? Sokan gondolják, hogy egyszerű a „recept”, de hogyan lehet egy ízletes, látszólag egészséges ital egyben valódi vitaminbomba is? A napjainkban igencsak közkedvelt smoothie-k világában kapunk most eligazítást!
A smoothi-e nem más, mint a turmixital egyik válfaja, jelentése: sima. Ez a krémes, egynemű, gazdag, Amerikában már évtizedek óta népszerű ital a hagyományos turmixtól abban különbözik, hogy hígítása nem tejjel vagy joghurttal történik, sőt, fagylaltot sem tartalmaz soha. Csak gyümölcs és/vagy zöldség, víz, esetleg gyümölcslé vagy tea, illetve jég szükségeltetik hozzá – magyarázza dr. Domán Ágnes.
A smoothie-k esetében a zöldségek és gyümölcsök párosításának csak a képzelet szabhat határt. Nem kérdés ezek vitamintartalma sem, így az elkészítés során a tökéletes ízhatás elérése mellett már „csak” arra kell figyelnünk, hogy a vitaminok felszívódását is kellően segítsük. Az A, D, E, és K vitaminok – melyek többek között a bőrre, a látásra, a csontozatra, a vérkeringésre, sejtvédelemre, szívműködésre vannak jótékony hatással – zsírban oldódnak, így a smoothie elkészítése során nem szabad elfeledkezni egy-egy kiskanál, ízvilágában harmonizáló olaj és azt támogató balzsamecet hozzáadásáról sem.
A vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, antioxidánsokban gazdag ital jellegéből adódóan remekül alkalmas a desszertevés kiváltására, így a fogyókúra részeként is alkalmazható. A zöldségek, gyümölcsök sejtvédő hasznos anyagai segítenek közömbösíteni a szervezetünket ért elkerülhetetlen károsodásokat, ezek anti-age hatása ma már nemcsak a hölgyek körében népszerű.
Az egészségtudatos anyukák már gyerekkorban elkezdik a turmixok bevezetését, hiszen sok gyermek „eredeti”, szilárd állapotban nem szívesen, vagy csak nagy nagyon korlátozott fajtájú zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt nyersen, így remek megoldás a smoothie kínálása már ebben a korban is.
Az elkészítés során fontos az alapanyagok gondos kiválasztása is, melyet lehetőség szerint frissen, a szezonális kínálatból válogassunk össze. A változatos íz-illat-aromaélmény és a zsíroldékony vitaminok hatásának elérése érdekében pedig ne felejtsük ki a receptekben javasolt 100% hidegen sajtolt növényi olajok használatát sem. Mivel a smoothie-hoz nem használunk tartósítószert, állományjavítót, stabilizálót, érdemes mindig közvetlenül elfogyasztása előtt turmixolni, de maximum egy éjszakára a hűtőben hagyni. Bővebb információ, receptek és tippek itt!
Hozzászólás zárolva.