Facebook hozzászólás
357

A por nem ellenség!

Ha süteményeidhez te is használsz holland kakaóport, pudingport vagy gyermekednek időnként instant kakaóporból készítesz reggelit, akkor jól tudod, hogy ezek a termékek biztonságosak, és ésszerű keretek között beépítheted az egészséges étrendbe. Az italporokkal szemben azonban máig nagy az ellenérzés, pedig a tea, limonádé vagy jegeskávé italpor ugyanolyan szigorú biztonsági körülmények között készül, és ugyanúgy illeszkedhet az étrendbe, mint az egyelőre gyakrabban használt késztermékek. Ráadásul a minőségre odafigyelő cégek fogyasztóbarát termékei természetes alapanyagokból készülnek; sem mesterséges színezék, sem tartósítószer vagy ízfokozó nincs bennük, felhasználásuk pedig gyors, kényelmes; sőt, környezetkímélőbb és olcsóbb is mint az előre kikevert, palackos kiszerelésben kapható italoké.

Kakaót ivó nő télen, Kép: TUTTI
Kép: TUTTI

Ami por alapú vagy instant, az emberek hajlamosak úgy gondolni, hogy az eleve rossz, káros és egészségtelen. A hosszabb eltarthatóság, a gyors oldódás sokakat arra enged következtetni, hogy ezek az élelmiszerek biztos tele vannak vegyszerrel, tartósítóval, mesterséges színezékkel, ízfokozóval. A tényeket Prohászka Ottó vegyészmérnök, élelmiszeripari technológus szakmérnök, az egyik legismertebb hazai porgyár tulajdonos-ügyvezetője mondta el.

– A silány minőségű termékek igencsak lehúzzák a por alapú élelmiszerek, azon belül is az italporok elfogadottságát, kedveltségét. Az általánosítást tekintve a városi legenda igazságalapja pusztán azon gyártókra érvényes, akik az alacsony árat helyezik a minőségi alapanyagok és korszerű gyártási technológia elé. Ők azok, akik rossz minőségű és valóban káros íz-, színezék-, állagjavítókat használnak, olcsón árulják termékeiket és így ösztönöznek vásárlásra.

Imádnivaló csokis süti – sütés nélkül
Ezt a sütit nem kell sütni, így nem lehet elégetni sem. Viszont egy napot állnia kell! Ínycsiklandóan maszatos, és elég tömény ahhoz, hogy tényleg elég mindenkinek egy vékony szelet.

Tudok olyan gyártóról, aki még a csomagolás előtt illataromát permetez az italpor tetejére, frissességet imitálva. Mindezek mások kárára, valóban negatív reklámot csinálnak a por alapú élelmiszereknek, köztük a jegeskávé és jegestea italporoknak vagy az instant kakaónak. A fogyasztók jelentős hányada sajnos nincs tisztában azzal, hogy vannak gyártók – közöttük mi is –, akik korszerű technológiával és minőségi alapanyagok használatával olyan portermékeket állítanak elő, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól (pl. nátrium-glutamáttól) is mentesek. –

Összegyűjtöttük, hogy miért érdemes jó minőségű italport vásárolni: semmivel több cukrot nem tartalmaznak, mint az előre palackozott termékek, nem kell cipelni a flakonokat vagy üvegeket, gazdaságosabbak, környezetkímélőbbek, és egy pici helyen mindenhova magaddal viheted… És tudod, a puding próbája az evés!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!