Kés, villa, olló, bab – ezekben is van
A zab kiváló rostforrás, a dió esszenciális zsírsavakban gazdag, a mandula kiváló E-vitamin, magnézium és kalcium forrás, a paradicsomban található likopin pedig erős antioxidáns. Fogyasztásuk kapcsán azonban sokan mégis kellemetlen, tavaszi fáradtsághoz is hasonló tünetekről számolnak be. Mi legyen?
Mi a nikkelallergia szindróma?
Magyarországon a lakosság 30 százaléka szenved a nikkelallergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A nikkelallergia tüneteit számos, a hétköznapokban is használt eszköz is kiválthatja. Nikkelt tartalmazhatnak például nemcsak egyes ékszerek, de övcsatok, rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus, vagy hajfesték is.
– Kevesen tudják, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. – Létezik egy, a nikkelallergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó, úgynevezett nikkelallergia szindróma. Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki – teszi hozzá a szakember.
Milyen tüneteket okoz?
A tünetek ebben az időszakban könnyen összetéveszthetők a „tavaszi fáradtság” okozta panaszokkal, mivel a nikkelallergia is okozhat fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet. Amennyiben a felsorolt tünetek mellett hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezik, mindenképpen gondolnunk kell nikkelallergiára is. Ez esetben ugyanis a tünetek okozója az étkezéssel bevitt nikkel, amely a tápcsatornából felszívódva hoz létre általános allergiás tüneteket.
Számos, egyébként egészséges élelmiszer nikkeltartalma magas, mint például:
magasabb mint 1000µg /kg: mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula, dió
200-1000 µg /kg: fémedényben főzött ételek, spárga, káposzta és karfiol, bab és zöldbab, korpás kenyér, instant élesztő, margarin, kagyló, osztriga, krumpli, borsó, paradicsom , spenót, aszalt szilva
50-200 µg/ kg: kajszibarack, homár, brokkoli, hagyma, kukorica, körte, mazsolaszőlő, avokádó, répa , fejes saláta, füge, gomba, hajdina, édesgyökér, hering, tea, rebarbara
Ha panaszai vannak, még nyár előtt érdemes kivizsgáltatni!
– A fémallergia vizsgálata fájdalommentes. A gyanúba vett fémeket úgynevezett kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára. 30 perc, 48 és 72 óra múlva, ill. egy héttel a felragasztást követően ismét ellenőrzik. A tapaszokat tehát egy héten át viselnünk kell. A betegek elmondása alapján ebben az évszakban okozza a legkevesebb macerát a vizsgálat elvégzése. A nyári melegben a tapaszokat a fokozott verejtékezés miatt nehezebb tartósan jól rögzíteni, és tavasszal ruhával jobban el lehet fedni a vizsgált területet – magyarázza dr. Balogh Katalin. Ha a leolvasás során bőrpír jelentkezik az érintett területen, akkor arra az adott fémre allergiás. A beteg a tapaszok felragasztását követően egy hét múlva megkapja a vizsgálat eredményét. A pozitív teszt nem feltétlenül jelenti allergiás tünetek kialakulását, de az ahhoz szükséges immunológiai mechanizmus már működik a betegben, ami előrevetíti a fémallergia későbbi megjelenését.
Meddig kell diétázni?
A hosszú listát látva a legtöbben megijednek, különösen, mert az egészséges étkezési szokásokat követőknek több hasznos, rendszeresen fogyasztott alapanyagot is nélkülözniük kellene a diéta miatt. Nikkelallergia szindróma esetén ugyanis a tüneteket úgy lehet megszüntetni, ha a beteg a listán szereplő élelmiszereket nem fogyasztja. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a diétát csak abban az esetben kell tartani, ha valaki nikkel allergiás, tehát allergia vizsgálat alapján igazoltan, és a tünetei akkor is jelentkeznek, ha nem érintkezett nikkel tartalmú tárggyal! Ilyenkor legalább egy, másfél hónapig érdemes a magas nikkeltartalmú élelmiszerek fogyasztását kerülni, és figyelni, hogy a panaszaink megszűnnek, vagy javulnak-e.
A nikkel allergia tünetei nemcsak akkor jelentkezhetnek, ha a bőrünk valamilyen nikkel tartalmú tárggyal – például övcsattal, fülbevalóval – érintkezik, hanem bizonyos ételek fogyasztása miatt is. A nyár fokozott kockázatot jelent számukra, ugyanis a halak, a tenger gyümölcsei és számos szezonális gyümölcs nikkeltartalma is magas.
(Forrás: Budai Allergiaközpont)
Hozzászólás zárolva.