Facebook hozzászólás
532

Ínyenceknek! Füstölt pulykacomb tormás almapüréágyon, buggyantott tojással töltött sajtfelfújttal

A húsvéti füstölt sonka régi hagyomány, mint ahogyan a mellé tálalt főtt tojás és a torma vagy tormakrém is az. De hogy meg ne unjuk ezt az évről évre ismétlődő menüt, érdemes megpróbálkozni a tradíciót megőrző, ám mégis újszerű, ínyenceknek való kompozícióval.

Fotó: Bartos Gyula

Ebben az összeállításban minden benne van, ami a hagyományos húsvéti asztalra illik. Csak a sertéssonkát főtt füstölt pulykacombra cseréljük – ezt persze nem muszáj megtennünk –, majd a sonkaszeleteket torma helyett tormás almapürével tálaljuk, a tojás pedig nem magában, hanem sajtfelfújt töltelékeként kerül a tányérra. Íme a hozzávalók, és az almapüré, illetve a sajtfelfújt receptje!

Fotó: Bartos Gyula

Hozzávalók:

60 deka főtt füstölt pulykacombszelet
4 deka vaj + a kivajazáshoz
4 tojásfehérje
3 tojássárgája
2 deci tej
egy kis fej vöröshagyma
csipetnyi szerecsendió
4 deka liszt
egy kiskanálnyi mustár
15 deka reszelt sajt
2,2 deci tejszín
4 darab buggyantott tojás
fél kiló alma
1 deci fehérbor
1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
egy kisebb citrom
1 evőkanál cukor
só, bors

A sajtfelfújt elkészítése

Forraljuk fel a tejet az apróra vágott vöröshagymával és szerecsendióval, majd szűrjük le. Olvasszuk fel a vajat, keverjük a liszthez, és adjuk hozzá a mustárt. Fél perc főzés után keverjük a forró tejbe, majd együtt főzzük még fél percig. Adjuk hozzá a sajt felét, a tojások sárgáját, a sót és a borsot. Verjük fel a tojásfehérjét, és adjuk a tejes-sajtos sárgájához. Kivajazott tortaformába helyezzük a négy buggyantott tojást, ráöntjük a masszát, és sütőben 200 Celsius-fokon 20 percig sütjük.

Az almapüré elkészítése

A meghámozott almát kis kockákra vágjuk, lábasba tesszük, a borral és egy kevés vízzel felöntjük, cukorral, citromlével, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük, lefedve 15 perc alatt puhára főzzük, majd pépesítjük és kihűtjük.

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!