A mi kultúránkban alapvető dolog, hogy ha születésnap, akkor torta. Sütjük vagy vesszük, de mindenképpen a legfontosabb ajándékok közé tartozik.
A gyertya, a torta több évszázados hagyományt követő szertartások. A születésnapi ünnepségeket egykoron sokfelé azért tartották meg, hogy az ünnepeltet megvédjék a veszélytől, a gonosz szellemektől, akik a születésük napján különösen vonzódnak az emberhez. Van, aki szerint már az ókori görögök is sütöttek mézes süteményt Artemisznek ajándékba, mások szerint viszont a szülinapi torta a középkori Németországból ered, ahol kisgyerekek születésnapját ünnepelték. Ők találták ki, hogy a torta réteges legyen, ne pedig kenyérszerűen egybe sütött – ezt hívták Geburtstagortennek. A 17. századra egyre fontosabb lett a sütemények megjelenése, bevonatok, rétegek, dekorációk kerültek rájuk. A mai forma lényegében a 19. században alakult ki, amikor a technológia – a finom liszt és a sütőpor megjelenése – új távlatokat nyitott. Te magad sütnél valamit? Receptjeik között számos tortát ajánlunk!
Kíváncsiak voltunk, ifj. Zila László, a 4-szer is Ország tortája díjnyertes és idén 30 éves Zila Kávéház és Étterem ügyvezetője szerint mik egy hamisítatlan születésnapi torta titkai.
„Azt gondolom, a jó születésnapi torta személyes, jellemző az ünnepeltre, vagy igazi meglepetést, örömet okoz neki – kezdi ifj. Zila László. – Születésnapra általában figuratortát kérnek tőlünk, a legkülönbözőbb dolgokat – ezeket örömmel vállaljuk, mert szeretjük a kihívásokat! Cukrászaink igen kreatívak.”
Mivel a Zila Kávéház és Étterem 4 alkalommal is elnyerte az Ország tortája címet, adott a kérdés, mi a sikerük titka? László állítása szerint mindig minőségi alapanyagokból dolgoznak, hosszú kísérletek után fejlesztik ki tortáikat, így Magyarország születésnapi tortáit is. „Ezek a torták igen összetettek, a fő alapanyag pedig nálunk mindig egy régió termésére – pándi meggy, szatmári szilva, kecskeméti barackos köles – épült, ezzel egyébként, azt hiszem, hagyományt is teremtettünk. Erre pedig büszkék vagyunk!” – mondja az ügyvezető.
Mint megtudtuk, 30. évfordulójuk mintegy megkoronázásaként egy másik jelentős születésnapon is részt vesznek: az idén 11 éves budaörsi Kika áruház erre szervezett családi eseményén. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy külön a létesítmény születésnapjának megünneplésére is exkluzív, 100 szeletes különlegességgel készülnek, amelyet 2014. október 11-én, szombaton 16 órakor minden vásárló meg is kóstolhat. Az íz maradjon titok!
Hozzászólás zárolva.