Omega-3, a szívbarát étrend része – mégsem fogyasztunk belőle eleget
A karácsonyi ünnepek közeledtével a lázas készülődés közepette igyekszünk szeretteinknek minél több örömet szerezni a gondosan kiválasztott ajándékokkal és persze ínycsiklandó menükkel. Ilyenkor jobban odafigyelünk arra, hogy egészségesebb ételek kerüljenek az asztalra, így a különböző édesvízi és tengeri halak is az ünnepi terítékre kerülnek. Ám nem csak ilyenkor kellene nagyobb hangsúlyt fektetnünk az étkezésre, mivel az nagyban hozzájárulhat saját magunk és szeretteink egészségéhez.
Sokat tehetünk egészségünkért, amennyiben rendszeresen mozgunk, és eljárunk szűrővizsgálatokra, legalább napi 1,5-2 liter folyadékot fogyasztunk, és egészségesen, változatosan étkezünk.
Az egészséges étkezésnek különösen nagy szerepe lehet számos olyan krónikus megbetegedés megelőzésében, mint a szívbetegségek vagy a magas vérnyomás.
Az egészséges étrend szerves részét képezik a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, a fehér húsok, valamint a halak. Az utóbbiak, különösen a zsíros húsú tengeri halak omega-3 zsírsavakban bővelkednek.
Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, fontos szerepet játszanak a sejtműködésben és a szervezetben zajló élettani folyamatokban. Képviselőik, mint például az EPA és DHA bizonyítottan hozzájárulnak a szív egészséges működéséhez, valamint a normál látás-és agyműködés fenntartásához.
Az omega-3 zsírsavakat azonban szervezetünk magától nem képes elégséges mennyiségben előállítani, ezért fontos, hogy megfelelő táplálkozással biztosítsuk bevitelüket.
Az omega-3 zsírsavak legfőbb forrásai a zsíros húsú hidegtengeri halak, a lenmag és diófélék, illetve az algák.
Az Európai Kardiológus Társaság például heti kétszeri halfogyasztást ajánl beépíteni étrendünkbe – amelyből az egyik olajos húsú –, pótolván ezzel a szükséges omega-3 mennyiséget, amellyel csökkenthetjük a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ez fejenként nagyjából heti 300 gramm, azaz évente több mint 15 kilogramm hal elfogyasztását jelenti. Ehhez képest hazánkban ez az érték átlagosan csak az évi 4,5 kg/főt éri el.
A karácsonyi időszakban némileg megnő hazánkban a halfogyasztás, mivel a halászlé és a sült hal meghatározó része az ünnepi menünek. Azonban még így is jóval elmaradunk az ajánlott mennyiségtől.
Az omega-3 külső forrásból történő pótlására étrendünk hasznos kiegészítői lehetnek az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők. Legismertebb képviselőik a halolajat tartalmazó kapszulák, amelyeket sokan nem kedvelnek kellemetlen halas utóízük miatt.
Az omega-3 étrend-kiegészítők innovatív formái a krill olajat tartalmazó készítmények. De mi is az a krill? A krill egy apró rákfajta, mely az Antarktisz kristálytiszta vizeiben él, és innen veszi magához a táplálékául szolgáló, magas antioxidáns tartalmú növényi planktonokat.
A krill olaj kapszulák kicsik, könnyen lenyelhetők, természetes antioxidáns (astaxanthin) tartalmuknak köszönhetően nem tartalmaznak hozzáadott tartósítószert. Különleges tulajdonságuk, hogy gyorsan és hatékonyan felszívódnak, továbbá nincs halas szaguk vagy utóízük, így a nap bármely szakaszában bevehetők.
Gondoljunk saját magunk és szeretteink egészségére, és étkezzünk tudatosabban! Ennek részeként fordítsunk kellő figyelmet a megfelelő omega-3 zsírsavmennyiség bevitelére is!
Hozzászólás zárolva.