Facebook hozzászólás

ETYEKEN VISZIK TOVÁBB A KALIFORNIAI ÁLMOT

Egy kiállhatatlan zseni utóélete

A Szolnoki Szimfonikus zenekar Mozivarázs című koncertjével a Haraszthy Amfiteátrumban kezdődik 2019. szeptember 6-án az idei őszi piknik Etyeken! A repertoáron Oszkár- és Grammy-díjjal kitüntetett zeneszerzők, illetve filmzenék szerepelnek, amit a következő napokban egy jó kis Korda-kirándulással lehet kiegészíteni a filmparkban. Természetesen a jó kis borkóstolók sem maradnak majd el!

Haraszthy pincészet és bora, Kép: hpv.hu
Kép: hpv.hu

A koncert kortól független, és az előadás alatt a filmekből is láthatunk majd részleteket a vásznakon. Természetesen a helyi éttermet is ki lehet próbálni. A Haraszthy Pincészet argentin származású tulajdonosa teljesen felújíttatta a Matadort. Carlos Coelho vágya, hogy a nemzetközi szakácscsapattal olyan izgalmas ízeket vonultassanak fel, amelyek kiérdemlik a látogatók egész napos figyelmét a pincészetben.

Haraszthy pincészet étterme, Kép: hpv.hu
Kép: hpv.hu

Ehhez természetesen a borok adják meg az alaphangot. Azt már mindenki betéve tudja, hogy Etyek Budapest szőlőskertje. Már XIII. századi iratokban olvashatunk a virágzó ültetvényekről. Adottságait egyenesen Champagne-éhoz hasonlítják. Törley József is erre alapozta pezsgővállalkozását.

A rejtélyes Haraszthy úr

Haraszthy Ágoston nevét idehaza nagyon kevesen ismerik, de Kaliforniában annál inkább. 1812-ben született vagy az Újvidékhez közeli Futakon, vagy a budapesti VIII. kerületben.

Haraszthy Ágoston, Kép: hpv.hu
Haraszthy Ágoston, Kép: hpv.hu

Jogi pályára készült, de még bőven a szabadságharc előtt kivándorolt: először brit földre, majd Amerikába. Kalandos útjain többször élt indiánok között, amiről könyvet is írt. Wisconsinban megalapította Haraszthy-falvát, épített vasutat, indított gőzhajókat, majd Kaliforniában kötött ki, és San Diegoban főserif lett. Közben felismerte a környék adottságait. Magyarországról és Európából több mint 300 szőlőfajtát hozott, és telepített. Az először virágzó üzlet, azonban csődbe ment, mert az európai fajták nem tudtak ellenállni az amerikai kártevőknek. Csődöt jelentett, majd Nicaraguába ment, ahol cukornád-ültetvényeket vásárolt, és rumkészítésbe vágott. Egy napon hajókázni ment saját birtokán, saját folyóján, amikor a vízbe esett, és saját krokodiljai felfalták. 57 éves volt.

Grófnak és ezredesnek adta ki magát, bár nem volt született arisztokrata. Kalandor volt, tán szélhámos is, de mindenképp megszállott, kiállhatatlan és  zseniális. Minden esetre ma már őt tekintik a kaliforniai szőlőkultúra atyjának. Az ő mottója volt őrizni a tradíciókat, de ötvözni a korszerű ötletekkel. Ezt szem előtt tartva a tiszteletére kapta a Haraszthy nevet Etyek ismert pincészete.

Mint a Wineglass sajtóbemutatóján kiderült, a Haraszthy Pincészet borai legnagyobb részt az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir fajtákból készülnek. Cuevée-knél még szürkebarátot, királyleánykát és zenitet is használnak. Az alapok minden esetben könnyedek, aromagazdagok, de vannak ennél testesebb boraik is. Ahogy Horváth Erzsébet értékesítési szakember elmondta, boraik legnagyobb erénye – többek között -, hogy könnyen lehet párosítani a különböző fogásokhoz. Savasságuk miatt nem vesznek el az ételek ízei, hanem könnyen hozzásimulva kiegészítik azt.

Sauvignon Balnc, 2017, Kép: Lászkó Márta
Sauvignon Balnc, 2017, Kép: Lászkó Márta

A 2017-es Cauvignon Blanc például ezért nagyon kedvelt mind az éttermekben, mind a  szupermarketekben. A bemutatón nekem az „S12”, a Sir Irsai 2 Sauvignon Blanc ízlett legjobban. Gyöngyözőbor, kellemes, üdítő, a 38 fokos kánikulában pedig egészen lenyűgöző.

A Virtuoso borcsalád tagjai tölgyfa-hordós érlelést kapnak, ettől lesznek testesebbek.

Virtuoso, Kép: László Márta
Virtuoso, Kép: László Márta

A 2017-es Vituoso Sauvignon Blanc isteni, de jellemzője, hogy amikor lefejtik a hordókból, még két évig palackokban hagyják, hogy teljesen összeérjenek az ízeik. Tejszínes, halas ételekhez bámulatosan jó választás, de pompás a nem túl érett sajtokhoz is. Inkább élénk piros, burgundi színű, mint vörös a 2017-es Ponot Noir. Etyeken ez az egyetlen kék fajta. Klasszikus eljárással készül, és az, ami: maga az elegancia.

A Fantástico borok csak kiemelkedő évjáratokban készülnek válogatott alapanyagokból. A 2015-ös Fantástico Malbec igazi kuriózum. Érződik rajta, hogy valóan kiváló alapanyagokból készült, a hordós érlelés pedig nemessé teszi. A malbec Franciaországból ered, és Argentínában, az Andok keleti lankáin, úgy 1200 méteren talált új hazára, és egyúttal világhírnévre is. Bora mély színű, intenzív az illata, és alkoholtartalma sem alacsony. Igazán ínyenceknek való!

Haraszthy kollekció, Kép: László Márta
Haraszthy kóstolósor, Kép: László Márta

És ez csak pár ajánlat a hétvégi piknikről, ami ezúttal is igazi családi kirándulásra ad lehetőséget. A csokinyalókától az áfonyalekváros burgonyafánkkal kísért szarvaspörköltön át nagymama almáspitéjéig minden megkóstolható! Füstölt húsokból, sajtokból és erdélyi különlegességekből sem lesz hiány! Kiránduljunk Etyekre a hétvégén!

Budapest szőlőskertje, Etyek

Fiatal Rókusfalvy borok, Kép: László Márta
Fiatal Rókusfalvy borok, Kép: László Márta

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált…, építik a történetet – egy remek, nagy tudású ifjúval! 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!