>
Facebook hozzászólás

RITKA GOMBÁSZTÚRÁK ALSÓPETÉNYEN

Lángos, Gofri és Barnabás is szarvasvadásznak állt

Szarvasgomba vadászatra várták vasárnap a kutyás gazdákat Alsópeténybe. Majd negyven versenyző indult a megmérettetésen. Amelyik eb a – szabályokat betartva – a leggyorsabban a legtöbb ép gombát megtalálta, az volt a nyertes. A gazdik is jól jártak, mert a végén szarvasgombás ebéd várta őket a Prónay-kastályban. És ezzel nincs vége! Itt a páratlan élmény folytatása!

Barnabás, a jól nevelet, Kép: László Márta
Barnabás, a kis jól nevelt feszülten várta az indulást, Kép: László Márta

Meg se kottyant a majd negyven kutyusnak és gazdáiknak a szakadó eső, boldogan, és teljes önuralommal indultak a nagy túrának. A rendezőknek akadt némi gondjuk, mert mint kiderült, nemcsak a kutyusok figyelnek az ínyencsége. A mókusok legalább annyira érdeklődnek, tehát a pályát csak közvetlenül a verseny előtt tűzték ki, nehogy a fürge lomposfarkúak hamarabb pofazacskójukba gyömöszöljék az értékes gombákat!

Lángos regisztrációra érkezett Farkas Szilviához, Kép: László Márta
Lángos regisztrációra érkezett Farkas Szilviához, Kép: László Márta

A következő versenyre sem kell sokat várni! Mint Farkas Szilvia szarvasgombász elmondta, Pietro Barsacchi séffel és a Prónay-kastély munkatársaival karöltve november 17-én rendezik a Szarvasgombatúra és Főzés Olasz Módra programjukat. A szervezők elkötelezett hívei a vendéglátásnak, ezen belül is a családias hangulat megteremtésének. Céljuk, hogy a hazai szarvasgomba újra felkerüljön a magyar családok asztalára!

Gofri és gazdái, Kép: László Márta
Gofri más gombára rá se nézett, Kép: László Márta

Reggel 8.30 órakor indul a csapat a Prónay Kastély parkolójából. Mindenki húzzon bakancsot és túraruházatot. Kényelmes lesz az út, de akik a szeretnének sziklásabb területen is gombászni, azoknak is „biztos talpakon” kell állni. Patak van az erdőben, amin akár többször is átkelhetnek a túrázók. Kutyát csak pórázon vezetve lehet hozni, és csak akkor, ha viselkedésével nem zavarja a gombászó kutyákat.

Játék a Prónay-kastély kertjében, Kép: László Márta
Játék a Prónay-kastély kertjében, Kép: László Márta

11 körül érkezik vissza a csapat a Ribiszke vendégházhoz, ahol már Pietro séf várja a gombászókat. A déli menü elkészítésében mindenki részt vehet, aki szeretne. A szavasgombával készült ételek receptjét pedig bárki megtanulhatja.

Szarvasgombák, Kép: László Márta
Kincset érő szarvasgombák, amiket a mókusok is szeretnek, Kép: László Márta

Az érdeklődőknek azt is eláruljuk, hogy a faluban több kutyabarát vendégház is működik, tehát akár több napot is eltölthetnek a Rétság egyik legcsodálatosabb völgyében, amit sokan a Cserhát kis  Svájcaként is emlegetnek.

Hasonló, különleges programokat csak Olaszországban és újabban Horvátországban rendeznek, ezért ez egy igazi kuriózum, amit feltétlenül ki kell próbálni! Irány Alsópetény! Ha kérésed van, ezt a számot hívd: 06 20 330 9191.

Pompás libaláz Nógrádban

Sólet sült libacombbal, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Éppen 505 esztendeje annak, hogy a település egykori birtokosa, a neves királyi ítélőmester, Werbőczy István alsópetényi kastélyában befejezte híres Tripartitumját, vagyis első szokásjoggyűjteményünket, az úgynevezett Hármaskönyvet. A magyar nemesség bibliájának is tartott jogi dokumentum adta a nevét a környék leghíresebb és egyben legkedvesebb éttermének, ami még a jövő héten is Márton-napi különlegességekkel várja a vendégeket. Barátaimmal kipróbáltam, és igazi gasztronómiai különlegességben volt részünk! Nem csoda, 2008-ban már az ország 100 legjobb étterme, 2017-ben a 25 legjobb kisvendéglők egyikeként tartották számon.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 161

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!