Narancsos tökleves
Hozzávalók
- kb. 2 kg tök (ebből lesz úgy 1.60 hámozva, kimagozva)
- 1 nagy hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma préselve
- 1 l zöldségalap
- 2 dl főzőtejszín
- 2 ek olívaolaj
- 1 narancs léeve és héja
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér hámozva és reszelve
- 1/2 tk őrölt koriander
- 1/2 tk kömény
- 1/2 ek paprika
- 1/2 tk kurkuma
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 1/2 tk chili por
- 3 ág friss kakukkfű
- só, bors
Elkészítés
Egy fazékban az olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a kockákra vágott tököt és kicsit pirítgassuk. Jöhet a fokhagyma, a gyömbér, ezzel is forgassuk át, végül mehet rá az összes fűszer és a narancs leve is. Pár perc kavargatás után öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a narancshéj felét, a kakukkfüvet, sót, borsot és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor kész, vegyük ki a kakukkfű ágakat és botmixerrel pürásítsük a levest. Ekkor jöhet hozzá a tejszín (picit hagyjunk meg belőle díszítéshez) és a narancshéj maradéka is. Ha úgy érzed, túl sűrű, mehet bele még egy kis alaplé, tej, vagy tejszín, de akár víz is. Tetejére locsoljunk egy kis tejszínt és/vagy tökmagolajat, pirított tökmagot, kakukkfüvet, chilipelyhet.
Tipp: Ha kihagyod belőle a tejszínt, ez egy nagyszerű vegán leves lehet! A magokat pedig ne dobd ki, szárítsd meg és pirísd le!
Hozzászólás zárolva.