Életforma.hu

Egyéb

Hogyan szuvidáljunk a saját konyhánkban?

A mindennapos főzési tevékenységbe még a legelhivatottabb háziasszonyok is belefáradnak időnként. Ilyenkor érdemes olyan konyhatechnológiai eljárásokat kipróbálni, amelyek változatosságot visznek az ételkészítés monotonitásába. Ilyen például a szuvidálás, ami a megfelelő készülékkel már otthon is megvalósítható.

Mire van szükség a szuvidáláshoz?

Régebben el sem tudtuk volna képzelni, hogy az éttermek gasztronómiai különlegességeit mi magunk is egyszerűen el fogjuk tudni készíteni a saját konyhánkban. Ma már erre jó lehetőséget biztosítanak a kereskedelmi forgalomban kapható sous vide készülékek. A Sous Vide Hungary szuvidáló csomagjaival nagyon egyszerűen alkalmazhatjuk ezt a konyhatechnológiai eljárást.

Ez a csomag sous vide rudat, 12 literes polikarbonát sous vide medencét, 5 db vákuumtasakot és tasakrendező rácsot tartalmaz. A cég ezenkívül még sok más különleges konyhatechnikai eszközt forgalmaz a háztartások és a vendéglátóipari vállalkozások részére.

Hogyan szuvidáljuk a különböző húsféléket?

A hagyományos főzési és sütési eljárások esetében azt tapasztaljuk, hogy a különböző húsfajták megpuhulásához eltérő időre van szükség. A csirke és a sertéshús könnyebben, rövidebb idő alatt elkészül, a marhahúst viszont hosszabb ideig kell főznünk, hogy tökéletes állagúvá váljon.

A szuvidálás esetében leginkább a főzési hőmérsékletben fogunk eltéréseket találni, ugyanis más hőmérséklet szükséges a sertés-, más a marha-, más a bárányhús vagy a halfélék számára. Ehhez a hőmérséklet és főzési idő táblázatok adnak támpontot a szuvidálással ismerkedő otthoni séfek számára.

A sous vide készüléket a hús fajtájának megfelelő hőmérsékletre kell beállítanunk, és a főzési időt is eszerint válasszuk ki. Például egy közepesen angolos 2,5 cm vastagságú steak elkészítésekor állítsuk 56 °C-ra a készüléket, és főzzük a légmentesen lezárt tasakban egy órán keresztül.

Szuvidálhatunk-e egész csirkét?

A csirkét részeire bontva tudjuk csak szuvidálni, ugyanis az egész csirkét nem tudjuk légmentessé tenni. Így a víz tetején lebegne, és nem tudna tökéletesen átfőni.

A csirke egyes részeit külön-külön érdemes a készülékbe helyezni, hiszen a csirkemell alacsonyabb hőmérsékleten, a csirkecomb magasabb hőmérsékleten készül.

Fagyasztott húsok sous vide főzése

Az átlalános főzési idő és hőmérséklet-táblázatok olyan húsokra vonatkoznak, amelyeket a hűtőszekrényből kivéve teszünk a főzőtasakba. A fagyasztott húsok esetében két lehetőségünk van az ételkészítés során.

Az egyik, hogy mielőtt szuvidálni kezdenénk, hagyjuk kiolvadni a húst, a másik, hogy megduplázzuk a főzési időt, hiszen először át kell melegednie a fagyasztott alapanyagnak, hogy aztán az általános főzéshez képest alacsonyabb hőmérsékleten el tudjon készülni.

A sous vide készülékkel tehát megújíthatjuk és izgalmassá tehetjük az otthoni főzést, hogy minél egészségesebb, tápanyagban gazdagabb étel kerüljön az asztalra.


A raktársátor ideális megoldás a rugalmas tárolási igényekre

A raktársátor ideális megoldás a rugalmas tárolási igényekre 

Az év végi termék dömping, időszakos kapacitásbővítés sok vállalkozó körében okoz raktározási problémát.
Megérinteni az eget: a hőlégballonos felemelkedés élménye

Megérinteni az eget: a hőlégballonos felemelkedés élménye 

A hőlégballonozás töretlen népszerűsége a szabadidős programok világában nem véletlen.
Mit tehetsz, ha késik a repülő? Így igényelhetsz jogszerű kártérítést és visszatérítést

Mit tehetsz, ha késik a repülő? Így igényelhetsz jogszerű kártérítést és visszatérítést 

Egy repülőjárat késése vagy törlése nem csak bosszúságot okoz, hanem váratlan kiadásokkal is járhat. Sok esetben nem vagyunk tisztában azzal, hogy mely esetekben jár számunkra pénzvisszatérítés, vagy hogyan érvényesíthetik a jogaikat a légitársasággal szemben. Az Európai Unió szabályozása azonban kifejezetten védi az utasokat, és számos helyzetben biztosít kártérítést, akár több száz euró értékben.
A szövött címkék meghatározzák a teljes megjelenést

A szövött címkék meghatározzák a teljes megjelenést 

A ruhadarabok világában sokszor éppen azok a legkisebb elemek keltik a legerősebb benyomást, amelyek fölött könnyen átsiklana a figyelem. A címkék pontosan ilyenek: egyszerre praktikusak, esztétikusak és valahol egyébként a márka személyes üzenetét is hordozzák.
Mit ehetnek a tengerimalacok és mit kerülj el?

Mit ehetnek a tengerimalacok és mit kerülj el? 

A tengerimalacok egyre népszerűbb házi kedvencek Magyarországon, és nem véletlenül. Ezek a kisállatok kedvesek, könnyen barátkoznak, de a megfelelő táplálásuk nem elhanyagolható feladat azok számára, akik szeretnék, hogy minél hosszabb és egészségesebb életet éljenek. 
Alumínium ablakok – Amikor az otthon nem alkalmazkodik, hanem alkalmaz

Alumínium ablakok – Amikor az otthon nem alkalmazkodik, hanem alkalmaz 

Sokan akkor kezdenek igazán figyelni az ablakokra, amikor huzatot éreznek, zaj szűrődik be, vagy a fűtésszámla hirtelen magasabb lesz a megszokottnál.
Innovatív megoldások az esővíz gyűjtésére

Innovatív megoldások az esővíz gyűjtésére 

A fenntartható vízgazdálkodás egyre nagyobb jelentőséggel bír életünkben, különösen ahogy a klímaváltozás hatásai egyre hangsúlyosabbá válnak.
Ízületi problémák kezelése kutyáknál

Ízületi problémák kezelése kutyáknál 

Annak érdekében, hogy a kutyánk hosszú éveken át egészségesen és boldogan tudjon élni, figyelnünk kell az ízületei védelmére is. Ezek a problémák nemcsak a kor előrehaladtával jelentkezhetek, hanem genetikai okok és sérülések is állhatnak a háttérben.
A cégvezetőknek a zöldenergiára is gondolni kell

A cégvezetőknek a zöldenergiára is gondolni kell 

Az ipari energiatermelés témája elsőre idegennek hathat, pedig valójában egy olyan területről van szó, mely szinte mindenkit érint valamilyen formában.
Áramingadozások kezelése: miért fontos a feszültségstabilizátor?

Áramingadozások kezelése: miért fontos a feszültségstabilizátor? 

A modern társadalom láthatatlan hőse az elektromos áram. Mindennapi életünk során szinte észrevétlenül használjuk, mégis elképzelhetetlen lenne nélküle. Az elektronikus eszközeink – kezdve a mobiltelefonoktól, a számítógépeken át egészen a konyhai gépekig – mind-mind függenek az áramellátás stabilitásától.