Sok vállalkozás azonban hajlamos arra, hogy csak a dokumentációt készítse el, de a mindennapi működésbe nem építi be a gyakorlatokat. Olyan, mint amikor alakformáló programba kezdesz, de csak elméletben, és természetesen eredménytelenül. Pedig éppen a részletekre való odafigyelés az, ami megkülönbözteti a valóban működő rendszert a polcon porosodó mappától. Szerencsére a Megvédelek.hu cég HACCP-dokumentáció terén is a segítségedre lehet, ha szükséged van erre, keresd őket bátran.
A dokumentáció élő anyag
Gyakori hiba, hogy a HACCP-kézikönyvet egyszer elkészítik, majd évekig változatlanul hagyják. Közben új alapanyagok, eszközök vagy dolgozók kerülnek be a folyamatba, amelyek mind új kockázattal járnak. A rendszer csak akkor hiteles, ha időről időre frissíted, és minden változást naprakészen rögzítesz.
Papíron minden rendben, a gyakorlatban nem
Előfordul, hogy a polcon egy hibátlan dosszié sorakozik, a konyhában viszont senki sem tudja pontosan, mikor kell hőmérsékletet mérni, hogyan kell tárolni az alapanyagokat vagy milyen takarítási protokollt kell követni. Az a baj ezzel, hogy a hatóság az ellenőrzéskor nemcsak a dokumentumot vizsgálja, hanem azt is, hogy a szabályok a gyakorlatba is át vannak-e ültetve.
A keresztszennyeződés figyelmen kívül hagyása
Arra is kellő figyelmet kell fordítanod, hogy a nyers és a kész ételek teljesen legyenek elkülönítve egymástól. Ennek hiánya súlyos élelmiszer-biztonsági problémát jelenthet. A szakszerű tárolás, a színkódolt eszközök és az átlátható belső rend egyszerű és nem is túl költséges opció arra, hogy elkerüld a kockázatot.
Hőmérsékletek ellenőrzése nélkül nincs biztonság
A hűtők és fagyasztók hőfokának folyamatos dokumentálása sokszor elmarad, pedig néhány fok eltérés is elég ahhoz, hogy a baktériumok gyorsan elszaporodjanak. A tárolás mellett a főzésnél és a melegen tartásnál is szükséges az adatok rögzítése, kiváltképp, ha húsos vagy tojásos ételek is kerülnek a tányérra.
A dolgozók is legyenek betanítva
Hiába tudsz Te mindent HACCP terén, ha azt nem adod át a dolgozóknak. A legegyszerűbb, ha egy rövid gyakorlati oktatás keretén belül minden fontos tudnivalóról tájékoztatod őket, ráadásul a hatóság is értékeli, ha a képzés dokumentált.
Miért érdemes odafigyelned?
A HACCP egyrészt azért fontos, mert előírja a jogszabály. Másrészt redukálod a megbetegedések esélyét és a termékvisszahívásoktól sem kell félned, védi a jó hírnevedet, és egy biztonságos alapot ad a működésedhez. Ha minden részlet a helyén van, könnyen veszed a hatósági ellenőrzéseket, és stabil alapokra helyezed a vállalkozásodat.