Rák. Rémisztő kór. Akit megtámad, átéli a halálfélelmet. Akit még nem ért el, az retteg tőle. Nap, mint nap információk özöne ér el bennünket, mely a rák különböző megjelenési formáit taglalja. Sok rizikófaktor ismert, de valójában nem tudjuk, kit, miért, mikor támad meg. Miért jelenik meg egy kisgyerekben, s miért élnek meg sokan - szerencsére - tisztes kort, anélkül, hogy e betegséget kelljen megpróbálni legyőzni.
A genetikai tényezőktől, a dohányzáson és a különböző kemikáliákon át a vírusokig számos tényezőt igazoltak már kutatások, ám igazi, egyértelmű okokat az orvostudomány még mindig nem tud felmutatni.
Abban azonban számos ország kutatói, orvosai egyetértenek: az étkezésnek fontos szerepe van mind a megelőzésben, mind a betegség legyőzésében, illetve a kezelések mellékhatásainak ellensúlyozásában.
Általános tanácsokat azonban a megelőzésre lehet megfogalmazni, hiszen a betegeknek - a betegség helyének, fejlettségi fokának és az alkalmazott kezeléseknek megfelelően - egyedi, igazán testre szabott táplálkozást kell követnie.
A francia Rákkutató Szövetség által összesített kutatások azt igazolják, hogy a daganatos megbetegedések 25-30%-a lehet összefüggésben a táplálkozással. S itt nem elsősorban a különböző adalék- és festékanyagokra gondolnak (hiszen ezek használatát szigorú intézkedések szabályozzák az EU-ban, mely már Magyarországra is érvényes), hanem az ételek alapanyagainak, és elkészítésének minőségére, az étrend összetételére, és mennyiségére.
Fő irányvonalként a mértékletességet és a változatosságot lehet meghatározni.
Ezen belül az orvosok, kutatók a legfontosabb tanácsokat az alábbi pontokban foglalták össze:
1.) Előzzük meg a súlyfelesleg kialakulását. Kimutatható, hogy az elhízás szerepet játszik a mell-, méh- és prosztatarák, valamint, a vastagbél és a végbél rosszindulatú daganatainak kialakulásában.
2.) Limitáljuk az állati zsiradék fogyasztását. A vörös húsok, a vaj, a tojás, a sajt olyan zsírsavakat tartalmaznak, melyek növelik bizonyos rákbetegségek (emlő, vastagbél, prosztata, máj...) kockázatát. Részesítsük előnyben a halakat és a szárnyasokat, illetve a növényi zsiradékokat.
3.) Növeljük a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását. Komoly védelmi szerepük van, és csökkentik a vastag- és végbélrák, valamint a gyomordaganatok kialakulásának veszélyét. Rostanyag tartalmuk jól kiegészíti a gabonafélékét, a bennük található A, E és C-vitamin gátolhatja a daganatok kifejlődését. Ha minden étkezésnél fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt, az biztosítja a szükséges vitamin bevitelt.
4.) Lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret fogyasszunk. Ez ugyanis olyan növényi rostokat, mely megkönnyíti az emésztést, és ez által jelentős védelmet biztosíthat a vastagbélrák kialakulásával szemben. Ugyanezen okból rendszeresen szerepeljenek étrendünkben gabonafélék.
5.) Kerüljük a füstölt, sózott, és a grillezett húsok rendszeres fogyasztását. Sajnos erősen karcinogén anyagok (nitritek, kátrány, elszenesedett zsírok) alakulnak ki bennük, melyek különösen a gyomorrák kialakulásának veszélyét növelik.
Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása nem életkor függő, minél előbb elkezdi valaki, annál jobb. - tanácsolják az orvosok és a kutatók.
Már megint egy kutatási eredmény, ami nem a rák ellenszerét keresi, hiszen az nem biznisz. (főszerk.)