Egy a BBC oldalán közzétett tanulmány szerint kb. 70000-féle vegyipari termék található ma a piacon, és évente 1500 újabb jelenik meg. Úgy vélik, hogy ebből 30 ezret soha nem teszteltek abból a szempontból, hogy miként hatnak az emberekre.
Egyes becslések szerint pedig a daganatos megbetegedések kialakulása mögött 7-20%-ban a környezetszennyezés különféle formái állnak. Ezek közül a talaj szennyezettsége kulcsfontosságú problémája az ipari társadalmaknak.
Gyárak és erőművek, ipari és háztartási szeméthegyek szennyezik a táplálék előállításának lakhelyét, a mezőgazdaság pedig a növényvédő szerekkel, a nitrátban gazdag műtrágyákkal okozhat nagymértékű pusztítást.
A WHO becslése szerint évente 1.5 millió mérgezést okoznak a különféle növényvédő szerek. Hollandiában e szerek túlzott használata miatt állítólag már 6 méter mélységig szennyezett a talaj.
A növényvédő szer maradványok nagyon veszélyesek lehetnek az ember szervezetére. Ezt támasztja alá egy 2000 és 2004 között mintegy 43 ezer terméken elvégzett vizsgálat sorozat is, melyet a non-profit Environmental Working Group (Környezetvédelmi Munkacsoport) készített el.
Eredményeik szerint, amennyiben eszünk a 12 legszennyezettebbnek tartott zöldségből-gyümölcsből, akkor naponta akár 20-féle növényvédő szer juthat a szervezetünkbe.
Melyek a legveszélyesebbnek tartott, legszennyezettebb zöldségek illetve gyümölcsök?
- Őszibarack
- Alma
- Édespaprika
- Zeller
- Kopasz barack
- Eper
- Cseresznye
- Körte
- Szőlő
- Spenót
- Fejessaláta
- Burgonya
A szervezet tehát azt javasolja, hogy ellenőrzött helyről származó gyümölcsöket illetve zöldségeket fogyasszunk, illetve mindig alaposan mossuk illetve hámozzuk meg a fogyasztásra szánt növényt (még akkor is, ha ezzel esetleg értékes tápanyagtól fosztjuk meg).
Forrás: http://www.ewg.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_Working_Group
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4086809.stm
K. V.