Az alapszabály: mindig nézd meg, mit tartalmaz az adott élelmiszer! Maguk a termékek ugyanis nem okoznak gondot, a baj legtöbbször a tartósításnál és az ízfokozásnál jelenik meg!
Akrilamid. Ez egy olyan anyag, amely a magas hőfokon hevített élelmiszerekben található meg, például a liszt vagy a burgonya felmelegítésekor képződik, így jelen van bizonyos sült krumplikban, chipsekben. Rákkeltő hatását eddig csak állatkísérletek bizonyították.
Nitrozaminok. Ezek nitritekből jönnek létre, amelyet az élelmiszeriparban a tartósítás során használnak a penész- és élesztőgombák elpusztítására. Ez az ún. nitrites pác-só összefügg a gyomor- és nyelőcsőrák kialakulásával, de természetesen csak akkor, ha valaki nagy mennyiségben, sokáig fogyasztja a sózással konzervált ételeket.
Romlásgátló vegyszerek. A gyümölcsök, zöldségek felszínén találhatók, ezért mindenképpen alaposan mossuk, sőt dörzsöljük meg a növényt! Ezek a vegyi anyaok ugyanis hasmenést, rosszullétet okozhatnak.
Benzoésav. A tartósításnál játszik szerepet. Sajnos abban az esetben, ha éveken keresztül fogyasztunk benzoátokat tartalmazó élelmiszereket, komoly egészségkárosító hatásnak tesszük ki magunkat, okozhatnak bőrbetegségeket, allergiát, keringési problémákat.
Citromsav. Üdítőitalokban van jelen, és bár azt hinnénk, hogy ezekben csak a cukor okoz fogbántalmakat, a citromsav (E 330) is elősegíti ezt.
Aszpartám. Édesítőszer (E951), esetleges rákkeltő hatásáról évek óta folynak a viták.
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Sz. F.