Mindkét terméknek van köznapi és luxus változata. Lehet csak úgy odafigyelés nélkül nyakra-főre falni és lehet szépen lassan élvezve, kielemezve a pillanatról pillanatra változó zamatokat.
Természetesen, ha nagyon odafigyelünk, akkor itt sem szabad általános "igazságokat" kijelenteni, mint korábban a fehér húshoz fehérbor és vörös húshoz vörösbor teória. A legjobb az, ha mindig konkrét és megfelelő csokoládét párosítunk a megfelelő borhoz- állítja Gundel Károly, bor- és csokoládékereskedő.
Milyen a jó csokoládé és milyen a jó bor?
Olyan amilyet élvezettel elfogyasztunk. És ami arra serkent, hogy együnk még egyet.
Aroma: az orron keresztül érződik lenyelés után, amely lehet virág, szárított gyógynövények, erdő, vanília, fa, kávé, dohány, aszalt, bogyós gyümölcs, citrus, lekvár dió, karamell, méz, kenyér, tejkaramella.
Ízlelési jellemzők:
Édesség: a kiváló kakaó természetes jellege, a kiváló borra ugyancsak elmondható
Kesernyésség: nem megfelelő (kevés) erjedés vagy a kakaó nem megfelelő minősége
Savanyúság: a savasság szükséges az aromás jelleg felfedezéséhez
Füstösség: A szájban bársonyosan olvadó krémes érzés
Mire figyeljünk a csokoládé kóstolásnál ?(amely lényegében a borra is igaz):
- Színek, fények
- Vágásnál, törésnél roppanás, simaság
- Illat intenzitás
- Alap íz a csokoládé a többi (ízesítés) csak kiegészítő kell, hogy legyen
- Utóíz hosszú, csábítson a következőre
A csokoládé és borkóstolásról:
A borok válogatásánál fontos figyelni az ízek összhangjára, így a natúr de magas (100%) kakaótartalom mellé a nagy testű magasabb savtartalmú bor passzol (pl. Szent Andrea Merengő).
A Chillis és gyömbéres mellé néhány perc ízlelőbimbó pihentetést követően az ugyancsak már-már erős ízérzetet adó, rendkívül gazdag és tömény Dúzsi Görögszó-t kóstoltuk.
A levendulás Csokoládé legideálisabb kísérője pedig az intenzív vaníliás aromákkal rendelkező Weninger Fretner Cuvée.
A feketeribizlis csokoládé mellé egy olyan bort javasoltunk, amelynek a fő ízvonala a piros bogyós gyümölcsök körül forog, és ez a St. Andrea Áldás.
Forrás: Open Communications Kft. Sajtóanyaga