Dr. Jean Michel Borys, francia dietetikus és endrokironlógus, 1998 óta több könyvben publikálta gyakorló orvosként és kutatóként szerzett tapasztalatait. Korábbi publikációban a felnőttek és a gyermekek elhízásáról, a diabéteszről és a koleszterin problémákról foglalta össze a szakértő szerzőtársakkal közösen végzett kutatások eredményeit. Idén megjelent könyve: "Megfelelően táplálkozni, megismerni és fogyasztani az élet titkát jelentő 7 alapvető élelmiszert" nagy feltűnést keltett mind szakmai körökben, mind a fogyasztók részéről.
Könyvével erősíti azt az általános orvosi véleményt, mely szerint a helyes étkezés az egészséges és hosszú élet fontos eszköze, a változatos, kiegyensúlyozott és élvezetes táplálkozás a fizikai, szellemi és lelki egyensúly alapja. A könyv azonban elsősorban arról szól, hogy dr. Borys kutatásai és tapasztalatai alapján melyek azok az alapelvek, melyek iránymutatásul szolgálhatnak az egészséges táplálkozáshoz.
"Mára a társadalomban jelentős átalakulások történtek. Kevesebb időt töltünk vásárlással, az ételek elkészítésével és elfogyasztásával. Az élelmiszer előállítás egyre jobban iparosodik. A házon kívüli étkezés egyre jobban terjed mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Olyan változások ezek, melyekhez ugyan alkalmazkodni kell, azonban az étkezés fontosságát, alapvető modelljeit nem szabad figyelmen kívül hagyni." - hangsúlyozza Dr. Borys.
Tudni kell, hogy milyen élelmiszerek fontosak, hogyan és hol vásároljunk, hogyan tároljuk, hogyan készítsük el és hogyan fogyasszuk el, hogy csökkentsük a "népbetegségek" kockázatait, elsősorban a szív és érrendszeri betegségeket és a rosszindulatú daganatos betegségeket.
Nem csupán saját kutatásai, hanem más orvosi tanulmányok megállapításait is figyelembe véve Dr. Borys szerint 7 alapvető élelmiszer van, melyek a hosszú élet titkai:
1.) Étcsokoládé - 100 gr. hetente
2.) Dió, mogyoró, mandula - naponta 2-5 szem
3.) Fokhagyma - naponta fél gerezd
4.) Repceolaj - két evőkanál naponta
5.) Zöldség és gyümölcs - naponta 400 gr.
6.) Hal - 2-3 alkalommal hetente
7.) Bor - egy pohárral étkezés után
Ezek az élelmiszerek azért különösen hasznosak, mert alapvetően védik a szívet és az érrendszert a koleszterin lerakodás és az öregedés (meszesedés és abból fakadó rugalmatlanság) ellen. Ezt elsősorban a repceolaj, a magvak, a bor és a hal segíti elő. Emellett jótékony hatással vannak az idegrendszerre és az érzelmi állapotra (a repceolaj, a csokoládé és a hal), és védenek a rákos sejtek burjánzása ellen (zöldségek, gyümölcsök). Együttes fogyasztásuk csökkenti továbbá a diabetesz kialakulásának és az elhízásnak a veszélyét.
Ezen túlmenően Dr. Borys is hangsúlyozza, hogy nagy figyelmet kell fordítani a vásárlásra: Gondosan el kell olvasni a címkéket - figyelmen kívül hagyva a reklámfogásokat - ki és mikor gyártotta, mit tartalmaz az adott élelmiszer. Fontos, hogy rendben tartsuk az élelmiszerek tárolására szolgáló helységet, illetve a hűtőt is, hogy az otthonunkban ne szenvedjen károsodást az élelmiszer. Az elkészítésnél ügyeljünk a megfelelő "technikára és technológiára", a fogyasztásnál pedig, az étkezés élvezetére.