Életforma.hu

ÉLET-MÓD

A hűs és a forró találkozása

A kávéban és a fagylaltban sokkal több közös vonás van, mintsem gondolnánk. Amellett, hogy mindkét ínyencség története a messzi múltba vezethető vissza, összeköti őket egy másik kapocs is: fogyasztásuk mára szokássá, szenvedéllyé lett.

A kávéban és a fagylaltban sokkal több közös vonás van, mintsem gondolnánk. Amellett, hogy mindkét ínyencség története a messzi múltba vezethető vissza, összeköti őket egy másik kapocs is: fogyasztásuk mára szokássá, szenvedéllyé lett. A krémes fagylalt hűvösének, a pörkölt kávé forró illatának, az aromák harmóniájának mindannyian menthetetlenül  rabjaivá váltunk.

Mikor leülünk egy adag fagylalt, egy csésze forró fekete elé, meg sem fordul a fejünkben, milyen kivételezett helyzetben vagyunk. Noha a kávécserjét több mint ezer éve, a fagylaltot pedig ötször ennyi ideje ismeri az emberiség, kezdeti formájuk meglehetősen távol állt a mai kínálattól.

Az érett kávétermés apró, cseresznyeszerű bogyó. A leganda szerint a 8. századi Jemenben egy helyi juhász egy napon arra lett figyelmes, hogy állatai furcsán aktívak lettek, miután legeltek a kávécserjéből. A környék lakói - levest főzve a bogyókból - szintén megkóstolták a végeredményt, és ők is élénkítő hatása alá kerültek.

A forrázott kávé tehát a mai Etiópia, az egykori Abesszínia területéről indult hódító útjára. Az arabok a 8. századtól kezdve orvosságként használták, nevét pedig származási helyéről, Abesszínia Kaffa régiójáról kapta. Innen származik az angol coffe, illetve a magyar kávé szavunk is.

Fagylalt tekintetében némileg szerencsésebbek voltunk: Kínában már ötezer évvel ezelőtt élvezhették a nyalánkságot, igaz, nem a mai, lényegesen gusztusosabb formájában. Kína után az egyiptomiak, majd a perzsák próbálkoztak vele - hűtőszekrény híján legyezőkkel biztosítotva a csemegéhez szükséges „hideget".

Az antik világban mézzel és gyümölccsel ízesített hó töltötte be a fagyi szerepét. Az ínyenceket hamar rabul ejtette a hűvös finomság: Néró császár több száz kilóméterről hozatott jeget, hogy sose legyen híján az édességnek. A fagylat 1295-ben vált ismertté Európában - Marco Polonak köszönhetően.

A kávé a 15. században vált világszerte ismertté. Ekkor nyílt meg az első kávéház Konstantinápolyban, ahol néhány éven belül több mint 500 kávéház nyílt meg, a 17. századra pedig már minden mediterrán országnak voltak kávézói. A 18. század végére Kelet végképp elvesztette irányító szerepét a kávékereskedelemben: a hódító államok által a többi földrész is komoly kávétermelő régióvá vált.

A fagylaltimádat a középkorban kapott új erőre, főként Itáliában. Mai változatát az olaszoknak köszönhetjük - Mátyás felesége, Beatrix révén. Ezt követően eltűnt, és csak a török uralom után bukkant fel ismét, de akkor is csak a kiváltságosok élvezhették.

1672-ben végre a hétköznapi ember számára is elérhetővé vált az arisztokraták édessége: ebben az évben kínáltak Párizsban a világon először fagylaltot nyilvános helyen. Magyarországon erre még éppen 150 évet kellett várnunk: az első, nyilvános fagylaltozó 1822-ben, Pesten, a Vörösmarty tér és a Váci utca sarkán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A terméknek kezdetben - olasz mintára - „gelato" volt a neve, de a németből átvett „eis" szó után „jég"-nek is hívták. A mai napig is használt „fagylalt" szót 1775-ben Báróczi Sándor testőr-író alkotta és vezette be a közhasználatba.

A 18. században a fagylalt alapanyagait tejtermékekkel és tojássárgával kezdték dúsítani, így nyerhette el mai krémes állagát. A 20. század második felétől a hűtőgépek elterjedésével pedig végérvényesen és visszavonhatatlanul a világ kedvencévé vált.

forrás: Nespresso

 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.