Figyeljünk a kisebb-nagyobb "szépséghibákra" mert elárulhatják, milyen fontos tápanyagokkal kell feltölteni a szervezetünket- étel és ital formájában.
A test megmutatja, mi hiányzik
Töredező haj
A vegán táplálkozás, tehát a kizárólag növényi étrend gyakran felismerhető róla. A haj legfontosabb építőelemei ugyanis a metionin és a cisztein nevű aminosavak. Metionint nagyobb mennyiségben az állati fehérjék, úgy mint hús és tejtermékek tartalmaznak.
Vékonyszálú hajAhhoz, hogy a haj egyáltalán felépülhessen, a szervezetnek B6-vitaminra, a fehérjeszintézis legfontosabb vitaminjára, valamint munkatársára, a cinkre van szüksége: e két vitaminanyag nélkül nincs izomépítés és hajnövekedés. A cinkhiánytól a körmök is törékennyé válnak. A nehezen gyógyuló sebek, a fehér pontok a körmön és a hajhullás is a cinkhiány tünetei lehetnek. Mindkét anyag részt vesz az egészséges, ragyogó, erős haj és körmök felépítésében, továbbá a bőr megújulásában. B6.vitamint a lazac, a szardínia, a szárnyas, a borjúmáj, a marhaszelet, a zab, a lencse, a káposzta és az avokádó tartalmaz.
Barázdák a körmön, száraz, hámló vagy pattanásos bőr, fénytelen szem és gyenge haj.
Az A-vitamin hiányára az egész test szépséghibákkal reagál. A-vitamin a borjúmájban, előanyaga, a béta-karotin pedig avokádóban, brokkoliban, galambbegysalátában, édesköményben, káposztában, mángoldban, sárgadinnyében, répában és paprikában található.
Őszülő hajA B-vitaminokhoz tartozó PABS (paraaminobenzoésav) megakadályozza a haj megőszülését, gátolja a hajhullást, megóv a fehér foltok kialakulásától a kézen és az arcon. Tartalmazza a máj, a búzacsíra, a melasz, a joghurt. A bélbaktériumok elő tudják állítani.
Időskori májfoltokEz nem más, mint megavasodott zsír ,mely csúnyán lerakódik a bőr alá. Az E-vitamin megvédi a zsírokat az oxidációtól, tehát az avasodástól. Megőrzi a kötőszövetek rugalmasságát, feszessé teszi a bőrt, megóv az UV-sugarak okozta bőröregedéstől.
Nyisson fel, egy E-vitamin -kapszulát, és a benne lévő olajat egyszerűen kenje a bőrére, oda ahol a foltok láthatóak!
Egészségtelennek tűnő bőrA bőrben összegyűlnek a fehérje-bomlástermékek. Ezekből a lerakódott maradványokból a bőr fakónak tűnik. A szervezet méregtelenítésében segítséget nyújthat az ananászban lévő bromelin enzim. A bőrproblémák az omega-3-zsírsavak hiányára is utalhatnak. A salátához kevert lenolaj megőrzi a bőr rugalmasságát és fiatalságát. A makréla, a hering a lazac és a tonhal is tartalmaz ilyen zsírsavakat.
Cellulitisz
A C-vitamin gondoskodik róla, hogy a kötőszövetek erősek, a bőr pedig feszes legyen. Forrásai: feketeribiszke, paprika, kivi, kelbimbó. Az arginin is tonizálja a bőrt..