A kutatók vizsgálataikhoz olyan genetikailag módosított (ún. transzgenikus) egereket használtak, amelyek génállományát úgy módosították, hogy az emberi alzheimeres betegekéhez hasonlítson. A transzgenikus egerek hét hónapon keresztül kb. 6 százalékos alkoholtartalmúra hígított cabernet sauvignont kaptak ivóvíz helyett, miközben két másik egércsoport vagy vizet, vagy hígított alkoholt kapott.
A kísérlet végén az átlagosan 11 hónapos egerek közül a borral itatottak egyértelműen jobb eredményeket mutattak a térbeli memóriateszteken, amelyet az Alzheimer-kór megítélésére használtak. Az egerek részletes vizsgálata azt is igazolta, hogy a bor kedvező hatást gyakorolt az amyloid - szintre is. (Az amyloid káros fehérje, amely a betegség során egyre növekvő mennyiségben halmozódik fel a központi idegrendszerben).
'Tanulmányunk az első, amely állatkísérletes modellben igazolja a vörösbor (cabernet sauvignon) kedvező hatását Alzheimer- kórban- mondta Dr. Giulio Maria Pasinetti és Dr. Jun Wang vezető kutató. 'Alátámasztottuk az Élelmezés-egészségügyi és Gyógyszerészati Hivatal ajánlását, amely szerint napi egy pohár bor a nők és két pohár bor a férfiak esetében segíthet az Alzheimer - kór megelőzésében' -tették hozzá.
Forrás: www.medipress.hu