A valódi csokoládékészítők ellenőrzött ültetvényekről származó kakaóbabot dolgoznak fel hagyományos manufakturális módszerekkel.
A natúr csokoládék kizárólag kakaómasszát és nádcukrot tartalmaznak. A legszebb és legértékesebb ültetvények Dél-Amerikában találhatóak.
Három fő kakaóbabfajta létezik:
A Criollo a Mayák csokoládéfája, a spanyolok nevezték el kreolnak. Ebből a fajtából készül a legfinomabb, erős aramájú enyhén kesernyés kakaó. A Criollo kakaófa rendkívül érzékeny, kevés termést hoz, gondos megmunkálást és ápolást igényel.
A Forestero (spanyol szó, külföldit jelent) sokkal ellenállóbb, mint a Criollo, gyorsabban nő, és több gyümölcsöt terem. A világ össztermelésének 80 %-a ebből származik, jellemzője a kesernyés csípős aroma, nagy szemű kakaóbab. Gyakran használják más fajtákkal keverve.
A Trinitario a két említett fajta keresztezéséből jött létre, és Trinidad szigetéről származik. A XVIII. század elején egy forgószél tönkretette az ültetvényeket, ezután honosították meg a Forestero fajtát a szigeten, de néhány Criollo túlélte a vihart, és természetes keresztezéssel jött létre az új fajta - írja Gundel Károly, bor- és csokoládékereskedő.
Hát, néha ezekre is gondoljunk, amikor csokitortákat készítjük, és a reggeli kakaónkat isszuk...
Forrás: Open Communications Kft. Sajtóanyaga