Suzanne Zick, a Michigani Egyetem táplálkozástudományi kutatója szerint a különböző fűszerek - mint például a bazsalikom, oregánó, fokhagyma, curry és rozmaring - használata az ételekben kifejezetten egészséges.
A táplálkozásban használt fűszerek és gyógynövények segíthetnek az egészséges testsúly megtartásában, továbbá bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében, a vérnyomás csökkentésében, megfelelő vércukorszint elérésében és a szív- és érrendszer megfelelő 'karbantartásában'.
Zick a következő 10 tanácsot fogalmazta meg a fűszerek kiválasztásához, az általános egészség érdekében:
Helyettesítse a sót fűszerekkel! Az olyan fűszerek, mint például az oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem és fokhagyma kiemelik az ételek természetes ízét.
Használjon friss fokhagymát!. A fokhagyma csökkentheti a vérnyomást és a vér koleszterin szintjét. Zick szerint a maximális jótékony hatás érdekében napi 3 közepes fokhagyma-gerezd fogyasztása javasolt. A száraz vagy a régi fokhagyma elveszíti jótékony hatását.
Fűszerezzen rozmaringgal! A rozmaringnak antioxidáns hatása van, így serkenti a memóriát és feltehetően segít a daganatos megbetegedések megelőzésében.
Megfázás ellen küzdjön bazsalikommal, oregánóval és rozmaringgal! Az ezekben a fűszerekben lévő természetes olajok gyógyhatással vannak a megfázás és influenza esetén. A kakukkfűnek kiválóan jótékony hatása van a tartós köhögés ellen.
Hátfájdalom ellen kurkuma. Szakemberek kimutatták, hogy a kurkumának gyulladáscsökkentő tulajdonsága van.
A daganatok ellen fogyasszon curryt. A curry csökkentheti a vastagbél-polipok méretét, amely a egy rákmegelőző állapot.
Vérnyomáscsökkentésre is használjon fűszereket!. A gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a borsmenta és a bors egyenletesen elosztja a vért a testben, így csökkenti a vérnyomást.
Gyomorégés ellen gyömbér. A gyömbérben lévő anyagok nyugtatják a gyomrot.
Helyettesítse a cukrot is fűszerekkel!. Cukor helyett inkább fahéjat és szerecsendiót érdemes használni.
Forrás: www.medipress.hu