2004-ben még egyidőben zajlott a hazai borászat két, legnépesebb rendezvénye a Borfalu és a Borfesztivál. Óhatatlanul is választásra kényszerítette így a borbarátokat, hiszen még az egyik helyszín összes borát is képtelenség végig kóstolni, még akkor is, ha mind a 4 napon ellátogattak valamelyik rendezvényre.
Az idén - bölcs belátással - egymás utáni hétvégére szervezték a két eseményt.
Augusztus 31-én nyitott és szeptember 4-ig kereshetők fel a Borfalu pavilonjai a Felvonulási téren. 20 borvidék 200 borászatának több mint 2000 borából kóstolgathatnak a látogatók. A szervezők elsősorban a kis és középméretű családi borászatoknak kívánnak bemutatkozási lehetőséget biztosítani.
A 14. Budapesti Nemzetközi Pezsgő és Borfesztivál hivatalos nyitánya is szeptember 1. volt. A Nemzeti Galériában megnyitott Dékány Tibor Köd-Fosz-Lányok fotókiállítása a szőlő, a bor és az ember kapcsolatát mutatja be sajátos látásmóddal. Szeptember 5-7. között a Fesztivál Boregyetemen mélyíthetik el tudásukat a bor és a gasztronómia világában.
Szeptember 8-án nyit a Várban, a Királyi Palota keleti és nyugati teraszán a "fesztivál" a Borfesztiválon, azaz a Borkiállítás és Vásár. A hazai borvidékeket közel 200 borászat - köztük a legismertebb pincészetek Tokajtól Villányig - képviselik. A látogatók nem csupán boraikat kóstolhatják meg, hanem mind a 4 napon az egymást követő "Borászok órája" keretében személyesen is beszélgethetnek velük. A Vinagora Tér sátraiban a professzionális borbírálat módszereivel ismerkedhetnek meg. A Borfesztivál idei díszvendége Olaszország. Friuli-Venezia-Giulia, Piemonte, Toscana, Szicília, Trentino, Veneto és Montalcino borvidékek boraival is megismerkedhetnek idén Budapesten.A kínálat tehát bőséges, a kóstolgatással azonban óvatosan kell bánni, hiszen a jó bor ugyan erősíti a lelket, de gyengíti a lábat.