A 15 ezer hektáron elterülő bortermelő vidék kiváló talajával, száraz, meleg klímájával, melynek nedvességtartalmát a Fertő tó szabályozza, ideális körülményeket biztosít a szőlőtermesztésnek. A különleges adottságokkal rendelkező régió különlegességét és borait mutatja Pia Pfeinsl borásznő, a Strehn pincészet szakértő sommelierje a be. (Persze nem kell Burgenlandba zarándokolni jó borokért, hazánk méretéhez képest lenyűgöző borválasztékkal büszkélkedhet!)
A burgenlandi bortermelés alapvetően kézműves jellegű, hiszen termelőnként relatíve kicsi, átlagosan 22,3 hektár terület áll rendelkezésre a műveléshez. A szőlőskertek nagy része a Neusiedlersee–Seewinkel Nemzeti Park közepén található, és a Fertő tó, valamint a nagyszámú sóstó közelségének köszönhetően különleges minőségű borok előállítását teszi lehetővé. Burgenlandban több mint 30 fajta fehérbort termelnek, a tartomány szőlődűlőinek csaknem felén fehér szőlőt - fehér burgundi, szürke burgundi, chardonnay - termesztenek.
A Podersdorf–Illmitz–Apetlon háromszögben, az úgynevezett Tózugban a mikroklíma és a homokos talaj kifejezetten a desszertborok készítésének kedvez. A hőmérséklet és a páratartalom ideális feltételeket kínál a bor előállításhoz szükséges nemes penésznek, míg a termőföld adottságai a szőlő magas cukorfokában játszanak fontos szerepet.
„A mi kékfrankosunk például rendkívül népszerű a New York-i sommelier körökben autentikus jellege miatt” – mondja a Strehn pincészet borszakértője. A „Kékfrankos-ország”-ként is titulált közép-burgenlandi borvidék az osztrák vörösbortermelés egyik fellegvárának számít, a térség agyagos talaja ideális a szőlőfajta termesztéséhez. A kékfrankos a legjelentősebb burgenlandi vörösborfajta, melynek készítéséről már egy 1200 évvel ezelőtti oklevélben is említést tesznek. A térség borászai nemcsak a tartományban, de Ausztria-szerte elismert borászoknak számítanak, így Weninger, Lehrner, Kerschbaumer, Wellanschitz már nemzetközi díjakat is magukénak tudhatnak.
„A burgenlandi borászat különlegessége a minőségi szőlők sokszínűségéből ered, melyek épp az éghajlati és talajadottságoknak köszönhetik változatosságukat. Készítünk gyümölcsös borokat, de ugyanolyan jelentőséggel bírnak a testes burgundi fehérborok, az elegáns, karakteres vörösborok és édes borok is” – mondja Pia Pfeinsl. A dél-burgenlandi borvidék - Burgenland legkisebb borvidéke - mindössze 500 hektárnyi szőlőből áll, ahonnan elsősorban Eisenberg környékén található, kiváló terroir borok származnak. Az autentikus vörösborokat, ezek közül is leginkább a kékfrankost itt különösen ásványos fűszeresség jellemzi. A régió bortermelésében komoly szerepet játszanak még az elegáns, pikáns fehérborok, valamint a régió specialitása, az ősi uhudler bor is.
Számos olyan pincészetet találunk Burgenlandban, amely kiválóan ötvözi a tradicionális borkészítés hagyományát a modern technológiával, és nemcsak építészeti, hanem borászati szempontból is különleges. Egyre több burgenlandi borász kötelezte el magát az olyan építészeti megoldások mellett, amelyek modern és elegáns légkörben mutatják be a borkészítés több száz éves múltra visszatekintő helyi hagyományait. Emellett olyan újszerű technológiát alkalmaznak, amely Európában is egyedülálló. „A burgenlandi borkészítés azért innovatív, mert a minőségi bortermelés a világ többi nagy bortermelő régióihoz képest itt egészen fiatal. Élénk eszmecsere folyik a fiatal, határokat nem ismerő borászok között a bor jövőjéről, elkészítéséről és arról, hogyan hangsúlyozható még inkább az italok sokszínűsége, különlegessége” – teszi hozzá a szakértő.
Sok borkedvelő maga is borászkodik, és sokan vannak azok is, akik még csak fontolgatják, hogy megpróbálkoznak a borkészítéssel. De azok is elgondolkodhatnak, akik csak saját must készítéséről gondolkodnak. Ehhez van egy nagyon jó ajánlatunk: az Életforma Shopban kapható 6 literes szőlőprés, az ára 28.000 forint.
Készítsd hát el saját mustodat vagy borodat a saját szőlőpréseddel!