Az eredményeket közlő tanulmány az International Journal of Cancer c. folyóiratban jelent meg.
A vizsgálat során - 1986 és 2002 között - a szakemberek összesen 42,340 férfi étkezési szokásait figyelték meg, és ennek alapján megállapították, hogy azok esetében, akik rendszeresen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmazó ételeket fogyasztottak, 52 százalékkal ritkábban alakult ki rosszindulatú elváltozás a szájban, mint azoknál, akiknek étrendjében kevés ilyen étel szerepelt.Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a táplálék-kiegészítőkben található C-vitamin nem alkalmas a szájüregi daganatok megelőzésére. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy nem önmagában a C-vitaminnak vannak ilyen jótékony hatása, hanem a vitamindús ételekben lévő egyéb anyagoknak, illetve azok kölcsönhatásainak.
A kutatás során az is kiderült, hogy az E-vitamin és a béta karotin a dohányosok esetében emeli a szájban lévő rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét. Ez a meglepő eredmény további kutatások tárgya lehet.
Forrás: www.medipress.hu