A belőle készült csokoládénak, ízletessége mellett, mára komoly fogyasztási, ajándékozási kultúrája alakult ki, sőt egészségre gyakorolt kedvező hatása is egyre ismertebb.
A csokoládé mindig is a legkedveltebb édességek között szerepelt, de egy ideje fogyasztása bűnös, titkolni való gyönyörből a valódi gurmandok élvezetévé lépett elő.
Élvezet útmutatóval
A borhoz hasonlóan szakértők elemzik a legjobb minőségű kakaóbabot, vitatkoznak a tökéletes ízről és bukéról. Az igazán jó minőségű csokoládékhoz már fogyasztási útmutató is jár, ahol elmondják, mekkora darabokra kell törni a királyi édességet a tökéletes ízhatás eléréséhez. Leírják, hogyan kell fogyasztás előtt beszippantani az illatát, illetve lassan hagyni szétomlani a szájban.
Királyi mivoltához kétség sem férhet: az európai királyi udvarokban terjedt el, és lassan a kifinomultság egyik szimbólumává vált - ekkor még főleg forró itallá főzve. A 18. században készültek el az első bonbonok, amelyek különleges ízeik mellett külső megjelenésükben is elérték a művészet szintjét. A minőségi csokoládék esetében ma sincs ez másképp. Bár számtalan különböző lehetőség kínálkozik a csokoládé látványos csomagolására, az igazi, ajándéknak való darabok maguk is kellőképpen dekoratívak.
A tökéletes ajándék
Az értékes alapanyagoknak és a mindenki által kedvelt íznek köszönhetően ősidők óta nagyszerű ajándék a csokoládé. Ajándékozása a szeretet, hála és jutalmazás elfogadott formája. A szokás olyannyira ősi, hogy amikor Kolumbusz partot ért a mai Honduras partjainál, az indiánok kakaóbabbal ajándékozták meg. A belőle készült főzetet, amelyet erősítő hatása miatt fogyasztottak, a helyiek "xocolatl"-nak nevezték, ebből alakult ki a világszerte elterjedt csokoládé elnevezés.
De a csokoládé ma is tökéletes ajándék. Kap a gyerek a születésnapjára, meglepjük vele magunkat egy nehéz munkanap után, de csodálatos dobozkákba csomagolt műremekekkel köszönik meg vendégeknek a részvételt számos eseményen is, az esküvőtől a konferenciáig. Tökéletes ajándék, mert nem túlságosan személyes, ennek ellenére szinte biztos, hogy a megajándékozott örül majd neki. A számtalan íz-, szín- és csomagolásvariációnak köszönhetően pedig a legelegánsabbtól a legextravagánsabb rendezvényig megtalálható a stílushoz illő édesség.
Egészséges öröm
Azért sem kell aggódni, hogy az ajándékkal kárt okozunk. Kutatások tömege bizonyítja, hogy kis mennyiségben a csokoládé inkább jótékony, mint káros az egészségre nézve. Erősíti az immunrendszert, így bizonyos fokig véd például a nátha vagy az influenza ellen. Csökkenti a stressz szintjét, fokozza a boldogságérzetet, emellett memóriajavító hatása is van. Számos zsírban oldódó vitamin forrása, és tele van antioxidánssal, így az egészség mellett a szépségnek is jót tesz.
Mindezek a kedvező hatások persze csak akkor érvényesülnek, ha a csokoládét mértékkel fogyasztjuk. Egy kutatás szerint az ideális mennyiség havonta három tábla, de ha még ezek után is vágyunk rá, naponta néhány másodpercig lélegezzük be édes aromáját. Egyes kutatások szerint a pozitív gondolatokhoz ez is elég.
Félmilliós csokoládé
A világ legdrágább csokoládéja külsőre nem éppen különleges. A méregdrága étcsokoládé trüffelt Connecticut államban gyártják, megalkotója Fritz Knipschildt. Kizárólag megrendelésre készítik, és körülbelül fél kiló mintegy 2200 euróba, vagyis félmillió forintba kerül. Az aranyárú édesség hetven százalékban Valrhona csololádéból készül, amelyet szarvasgombás olajjal krémmé gyúrnak, a közepét francia, fekete szarvasgombával töltik, majd - természetesen kézzel - felgöngyölik, megformázzák, végül kakaóporral megszórják.
Forrás: Napi Gazdaság
- timár -
Fotó: Bartos Gyula
A cikk a Piac és Profit 2008. májusi számának NHD mellékletében jelent meg.