A nyári melegben a kifejezetten könnyű táplálkozás az ajánlott, sok zöldséggel, gyümölccsel, kis mennyiségű adagokkal. Ám mégis előfordulhat, főleg hétvégén, hogy tartalmasabb, több fogásból álló ebéddel, vacsorával lepjük meg magunkat, családunkat, barátainkat. A szervezetet a meleg mellett így még jobban megterheli az emésztéssel járó biológiai folyamat.
Ezért nyáron különösen ajánlott az étkezést valamilyen emésztésserkentővel zárni, hogy az étkezés kellemes élményét ne rontsa el az emésztéssel járó esetleges rossz közérzet.
Ha ebéd, vagy vacsora után még autóba ülünk, az alkoholos emésztésserkentők szóba sem jöhetnek. A szénsavas üdítőket is tanácsos elkerülni, mert azok még további puffadást okoznak, ráadásul nyáron jobban is izzadunk tőlük.
Az emésztés serkentésére kiváló a menta, vagy a borsmenta, mely ráadásul ilyenkor bőven terem. Készítsünk hát egy finom menta teát az étkezés végére, melyet akár melegen - így kevésbé is izzadunk! - akár hidegen, kevés citrommal ízesítve szolgáljunk fel. Egy egyszerű limonádét, vagy frissen facsart narancslevet is ízesíthetünk jó sok mentával, és fogyaszthatjuk emésztésserkentőként. Különleges emésztésserkentő a frissen préselt paradicsomlé mentával. Ha nem kell tartózkodnunk az alkoholtól, de túl sokat se akarunk belőle fogyasztani, akkor a legkellemesebb az étkezés lezárásaként 1-1 pohár jó hideg pezsgő! Természetes szénsav tartalma, jóval kisebb, mint a dúsított üdítőké, így nem is izzaszt, sőt éppen ebben rejlik emésztésserkentő hatása. Az étkezés összetételétől függően akár száraz, félszáraz, vagy természetes édes pezsgőt is választhatunk.Egy sültekben bővelkedő, gazdag grill party után azonban már erősebb alkoholtartalmú italt kínáljunk bátran. Az általánosan elterjedt közhiedelemmel, és gyakorlattal szemben a pálinkák, párlatok sokkal inkább emésztésserkentőnek valók, mint étvágygerjesztőnek. (Az üres gyomorba "töltve" komoly károkat is okozhat!)
A finom gyümölcsös párlatok, vagy a szőlőtörkölyből készült grappa közül történő választást, megint az étkezés összetételéhez igazítsuk. Ha borokban is gazdag volt az étkezés, akkor feltétlenül a grappát ajánlom, mely csodálatos módon még a "borgőzös" állapotot is javítja.Az alkohol nagy része a táplálék feldolgozását segíti elő a szervezetben, így nem kell félnünk attól, hogy a fejünkbe száll. Éppen ellenkezőleg megkönnyebbülést hoz gyomrunknak és egész közérzetünknek.