A svéd tinédzser esete nagyon tanulságos, hiszen gondoljon bele, mikor kérdezte meg utoljára vacsoravendégeit, hogy nem allergiás-e valaki valamilyen ételre, hozzávalóra? Nem olyan ritka ugyanis az ételallergia, és sok olyan termék van, amelynek fogyasztása akár végzetes következményekkel is járhat!
Aki pollenallergiás, annak a pollenszezonon kívül is érdemes vigyáznia a hagymával, a fokhagymával, és a szegfűszeggel is! Ha ilyen családtagunk van, inkább ne tegyük ez utóbbit a forralt borba, ugyanis okozhat helyi tüneteket (ajkak, nyelv, torok duzzanata), de akár az egész szervezetre kiterjedőket is (hasi fájdalmak, hasmenés, vérnyomásesés és további komoly gondok). Sok pollenre érzékeny a citrusféléket sem bírja, úgyhogy mindenképpen kérdezzük ki, mit is ehet pontosan!
Figyeljünk a mogyoróra is! Nem ritka, hogy ilyenkor csemegeként mogyorót vagy mogyorós csokoládét ropogtatunk. Azonban vigyázzunk ezzel a finomsággal, ugyanis a mogyoróallergia egyre jobban terjed a világban, Amerikában például közel kétmillióan szenvednek tőle. Ha allergiás valaki rá, és mégis fogyaszt belőle, az életveszélyes rohamot okoz!
Előfordulhat, hogy valaki tengeri halakból készíti a vacsorát, nem pedig folyamiból. Vigyázzunk, mert a hering, a szardínia, a sprotni, valamint a tonhal sok hisztamint tartalmaz. A hisztamin az az anyag, amely felelős az allergiás tünetekért. Úgyhogy legyünk óvatosak!
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Sz.F.