Brandon története mindannyiunk számára tanulságos, hiszen úgy tűnik, Magyarországon csak kevéssé figyelnek oda az étellaergiásokra, arról nem beszélve, hogy nagyon sok terméken nincs is pontosan feltüntetve, hogy nyomokban tartalmazhat mogyorót, diót stb.
Mivel a probléma világszerte jelen van - csak az USA-ban 12 millió ételallergiás van, és százötvenen halnak meg emiatt évente -, sok kutatás foglalkozik a témával. Legutóbb a Journal of Allergy and Clinical Immunology jelentetett meg egy tanulmányt, melyből kiderül, hogy leginkább a tinédzserek és a fiatal felnőttek válnak az allergiát okozó ételek áldozataivá. Az összes haláleset hatvan százaléka 13 és 30 év közötti beteggel történik.
"Csalódtunk, mert nagyon kevesen rendelkeznek korrekt információkkal az ételallergiáról" - mondta Anne Munoz-Furlong szakértő. "A betegek nem mindig érdeklődnek utána az összetevőknek, az éttermek pedig nem tájékoztatnak megfelelően. Mindkét oldalon hibák vannak."
Brandon alig pár perccel a süti után már érezte, hogy valami nincs rendben, felhívta édesanyját, aki azonnal a segítségére sietett, és berohant vele a kórházba - de már késő volt. A fiú táskájában nem volt ott az a szer, amellyel stablizálhatta volna saját állapotát. A kutatók szerint a legrosszabb az egész helyzetben az, hogy olyan emberek halnak bele az étellallergiába, és olyan helyzetekben, melyeket meg lehetett volna előzni. Nagyobb odafigyeléssel, türelemmel. Mert emberéletről van szó.
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Sz.F.
Forrás: http://edition.cnn.com/2007/HEALTH/conditions/03/26/food.allergies/index.html