Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Egészség-gasztronómia

A gasztronómia számára az egészséges táplálkozás igazi nagy kihívás. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy bio vagy ökotermékből készített étel sem biztos, hogy "egészséges", ha túl fűszeres vagy zsíros, vagy túl nagy az adag.

Az egészséges életmód, s ezen belül az egészséges táplálkozás az elmúlt 15-20 évben a fejlett fogyasztói társadalmakban divatból valódi trenddé alakult.

Társadalomtudományi és piaci elemzők szerint az egészségközpontú gondolkodás olyan megatrend, mely az elkövetkezendő időszakban több gazdasági szektorban is meghatározóvá válik, s a gyártókat, szolgáltatókat termékkínálatuk jelentős átalakítására kényszeríti.

Az egészséges táplálkozás iránti igények mind az otthoni, mind a házon kívüli étkezésben egyre erőteljesebben jelentkeznek. Nem csupán a valamilyen egészségügyi problémával küzdő emberek részéről, hanem az egészségüket megőrizni, a stresszhatásokat ellensúlyozni, vagy éppen szellemi és testi frisseségüket visszanyerni kívánók részéről.

Az egészséges táplálkozással összefüggésben azonban egyre erőteljesebben jelentkezik az az igény is, hogy ne csupán az elkészített étel feleljen meg a kívánalmaknak, hanem az alapanyag is legyen "egészséges". A környezeti ártalmak, a termelés és ezáltal a haszonszerzés fokozása, s bizonyos éretelemben a fogyasztói magatartás (szép legyen a zöldség, gyümölcs, a húsféleség, különleges ízű legyen az ital, stb.) olyan fajták és termékek megjelenését eredményezte, melyek beltartalma sokszor az emberi egészségre káros anyagokat is tartalmaz. Ezt felismerve a fogyasztók egyre kritikusabban ellenőrzik a vásárolt, vagy éppen az étteremben fogyasztott termékek eredetét.

A szigorú szabályokhoz és termelési szempontokhoz kötött biogazdálkodásból származó termékek ugyan még nem meghatározóak a fejlett országok termelésében, azonban évről-évre dinamikus, általában kétszámjegyű növekedést mutatnak. Az őshonos fajtákhoz, eredeti, természetes termelési, termesztési módokhoz való "visszatérés", s így az organikusnak illetve ökonak nevezett termékek egyre szélesebb körben hódítanak világszerte.

A gasztronómia számára az egészséges táplálkozás igazi nagy kihívás. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy bio vagy ökotermékből készített étel sem biztos, hogy "egészséges", ha túl fűszeres vagy zsíros, vagy túl nagy az adag. S az egészségesnek titulált fogásoknál is meg kell nézni, honnan származik az alapanyag, hogyan állították elő. Az egészség-gasztronómia szókapcsolattal, s e számunk cikkeivel éppen arra szeretnénk ösztönözni Önöket, hogy kressék, kutassák, használják az egészséges alapanyagokat, s azok értékeit megőrizve olyan fogásokat kínáljanak vendégeiknek, melyekkel elősegítik az egészséges táplálkozást, azoknak is, akik már ma ilyen igénnyel lépnek fel, s azoknak is, akik még nem ismerték fel ennek fontosságát.

Lovas Katalin


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.