Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Egészség-gasztronómia

A gasztronómia számára az egészséges táplálkozás igazi nagy kihívás. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy bio vagy ökotermékből készített étel sem biztos, hogy "egészséges", ha túl fűszeres vagy zsíros, vagy túl nagy az adag.

Az egészséges életmód, s ezen belül az egészséges táplálkozás az elmúlt 15-20 évben a fejlett fogyasztói társadalmakban divatból valódi trenddé alakult.

Társadalomtudományi és piaci elemzők szerint az egészségközpontú gondolkodás olyan megatrend, mely az elkövetkezendő időszakban több gazdasági szektorban is meghatározóvá válik, s a gyártókat, szolgáltatókat termékkínálatuk jelentős átalakítására kényszeríti.

Az egészséges táplálkozás iránti igények mind az otthoni, mind a házon kívüli étkezésben egyre erőteljesebben jelentkeznek. Nem csupán a valamilyen egészségügyi problémával küzdő emberek részéről, hanem az egészségüket megőrizni, a stresszhatásokat ellensúlyozni, vagy éppen szellemi és testi frisseségüket visszanyerni kívánók részéről.

Az egészséges táplálkozással összefüggésben azonban egyre erőteljesebben jelentkezik az az igény is, hogy ne csupán az elkészített étel feleljen meg a kívánalmaknak, hanem az alapanyag is legyen "egészséges". A környezeti ártalmak, a termelés és ezáltal a haszonszerzés fokozása, s bizonyos éretelemben a fogyasztói magatartás (szép legyen a zöldség, gyümölcs, a húsféleség, különleges ízű legyen az ital, stb.) olyan fajták és termékek megjelenését eredményezte, melyek beltartalma sokszor az emberi egészségre káros anyagokat is tartalmaz. Ezt felismerve a fogyasztók egyre kritikusabban ellenőrzik a vásárolt, vagy éppen az étteremben fogyasztott termékek eredetét.

A szigorú szabályokhoz és termelési szempontokhoz kötött biogazdálkodásból származó termékek ugyan még nem meghatározóak a fejlett országok termelésében, azonban évről-évre dinamikus, általában kétszámjegyű növekedést mutatnak. Az őshonos fajtákhoz, eredeti, természetes termelési, termesztési módokhoz való "visszatérés", s így az organikusnak illetve ökonak nevezett termékek egyre szélesebb körben hódítanak világszerte.

A gasztronómia számára az egészséges táplálkozás igazi nagy kihívás. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy bio vagy ökotermékből készített étel sem biztos, hogy "egészséges", ha túl fűszeres vagy zsíros, vagy túl nagy az adag. S az egészségesnek titulált fogásoknál is meg kell nézni, honnan származik az alapanyag, hogyan állították elő. Az egészség-gasztronómia szókapcsolattal, s e számunk cikkeivel éppen arra szeretnénk ösztönözni Önöket, hogy kressék, kutassák, használják az egészséges alapanyagokat, s azok értékeit megőrizve olyan fogásokat kínáljanak vendégeiknek, melyekkel elősegítik az egészséges táplálkozást, azoknak is, akik már ma ilyen igénnyel lépnek fel, s azoknak is, akik még nem ismerték fel ennek fontosságát.

Lovas Katalin


A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.