"A káros anyagok hatása csak időleges, azonban idővel a cukorbeteg és az egészséges emberek ereinek épségét is veszélyezteti" - nyilatkozta Dr. Jaime Uribarri, a Sínai Hegyi Orvosi Egyetemen zajló kutatás vezetője. A szakemberek szerint veszélyes anyagok akkor keletkeznek nagy mennyiségben, ha magas fehérje- és zsírtartalmú ételt magas hőmérsékleten, száraz körülmények között készítünk el. Ilyen szempontból egészségtelen a roston sütés, a grillezés és a zsírban sütés is, míg a párolás és dinsztelés kevesebb cukorlebontási végtermék képződésével jár.
A cukor bontási végtermékei a cukorbaj számos szövődményével (pl. a szívbetegséggel) bizonyítottan összefüggésbe hozhatók. Az új tanulmány szerint ezek az anyagok azonban az eret bélelő hártya nem megfelelő működését okozva nemcsak a diabéteszes, hanem az egészséges emberek ereit is jelentős mértékben károsítják. Az érbelhártya károsodása pedig a szívbetegségekhez vezető érelmeszesedés korai tünete.
Forrás: www.medipress.hu