A tanulmány azt a gabonát tekintette teljes kiőrlésűnek, amely legalább 25 százalék rozst vagy korpát tartalmazott. Ezek a magas rosttartalom mellett vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagabbak.
Az Orvosok Egészségügyi Vizsgálata nevű kutatás keretein belül megközelítőleg tíz és fél ezer orvos táplálkozási szokásait elemezték. Az eredmények szerint azoknál, akik hetente legalább hétszer fogyasztottak teljes kiőrlésű reggeli gabonapelyhet, 28 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívelégtelenség, mint azoknál, akik sosem fogyasztottak cereáliát. A vizsgálat időtartama 1982-től 2006-ig tartott.
Azoknál az orvosoknál, akik hetente két - hat alkalommal fogyasztottak gabonapelyhet reggelire, 22 százalékkal alacsonyabb eséllyel alakult ki szívelégtelenség, akik pedig egyszer egy héten éltek vele 14 százalékkal alacsonyabb kockázattal számolhattak, mint akik egyszer sem.
"Igen erőteljes érveket lehet felsorakoztatni amellett, hogy miért fogyasszunk reggelire teljes kiőrlésű gabonapelyhet" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Luc Djousse a bostoni Birgham Kórház és a Harvard Egyetem Orvosi Karának professzora sajtótájékoztatóján.
"A teljes kiőrlésű gabonák egészségügyi haszna nem csak gyermekek számára fontos, hanem a felnőttek számára is. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterin szintet, ezenkívül megelőzheti a szívinfarktust."
Forrás: www.medipress.hu