Előfordult már, hogy evés közben csak arra tudott gondolni, egészséges-e, amit eszik? Észrevette már, hogy étkezési szokásai, diétája miatt izolálódik, kirekesztődik családi, társadalmi kapcsolataiból?
Van-e olyan nap az életében, amikor semmi másra nem tud gondolni, csak, hogy amit eszik az egészséges-e Önnek? Volt már olyan, hogy még az édesanyja által nagy szeretettel készített ételt is gyanakodva nézte, miből készült?
Testsúlya miatt gondolták-e már Önről, hogy anorexiás? Ha ezekre a kérdésekben felismeri önmagát, akkor lehet, hogy Ön is az ortorexia nervosa nevű betegségben szenved.
Az Ortorexia nervosa betegséget 2001-ben Dr. Steven Bratman, amerikai pszichológus határozta meg először, miután már hosszú évek óta foglalkozott anorexia nervosaban, illetve bulimiaban szenvedő betegekkel.
A fizikai tünetek nagyon hasonlóak, kóros soványság, elégtelen táplálkozás miatti pszichés és idegi zavarok, illetve az ezek miatt fellépő egyéb szervi betegségek.
2003-ban egy fiatal lány halálát okozta az ortorexia. Az orvosok évekig anorexiásként kezelték, ám hiába bizonygatta, hogy ő nem fogyni akar, s azért eszik keveset, hanem csak arra figyel, hogy, amit eszik, egészséges legyen. Már későn jutott el Dr. Bratmanhez. Szervezetének állapota annyira leromlott, hogy szívelégtelenség lépett fel.
Az ortorexiás betegek sajnos az egészséges életmód, ezen belül is az egészséges táplálkozás hívei közül kerülnek, illetve kerülhetnek ki. míg az egészséges táplálkozás csak dicsérendő, betegségmegelőző hatású és követendő, addig a túlzásba vitele mániává, megszállottsággá válhat, s szinte az őrületbe kergethet.
Ha valaki folyton azt figyeli, ellenőrzi, hogy amit eszik az nem ártalmas-e az egészségére, illetve, hogy csak olyat egyen, ami elősegíti egészsége megőrzését, és az élelmiszer egészségesen termelt, előállított legyen, az a mai világban előbb-utóbb szinte semmit nem mer megenni.
Vagy csak azt eszi meg, amiről többszörösen megbizonyosodott, hogy egészségesen előállított, amit ő maga készít el. Gondosan, grammra pontosan megtervezi hetekre előre, hogy mit, és miből mennyit kell ennie.
A legfőbb különbség tehát az anorexiás és a bulimias betegek, valamint az ortorexiasok között, hogy míg az előbbiek a táplálék mennyisége, addig az utóbbiak a táplálék minősége miatt kerülnek kóros állapotba. De az ortorexias betegek gyakran válnak utóbb anorexiássá, azaz, már nem csupán a minőség mániások, hanem étvágytalanok is lesznek.
Nem csupán Amerikában, hanem Európában is, főleg Spanyolországban és Olaszországban egyre több ortorexiás beteget diagnosztizálnak. Az orvostudomány - ezen belül is a pszichológusok - csak az utóbbi egy-két évben kezdik igazán megkülönböztetni az ortorexiás betegeket a másik két csoporttól. Így - bár a már felismert betegekről vannak adatok - valóban hivatalosnak tekinthető statisztikai adatok még nincsenek.
De az orvosok nem győzik hangsúlyozni: az egészséges táplálkozás elsősorban kiegyensúlyozott táplálkozást kell, hogy jelentsen: tápanyagban, ásványi anyagban, vitaminokban gazdag étkezést. A többit elvégzi az egészséges szervezet, egészséges immunrendszere.