Olívaolaj
A olívaolajban rejlő zsírok rendkívül pozitív hatással vannak az egészségre, csökkentik a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát is. A Krétán élő emberek ennek köszönhetik magas életkorukat, ez pedig annak köszönhető, hogy az olajban található antioxidánsok jótékonyan befolyásolják az öregedést és az azzal kapcsolatos betegségeket.
Joghurt
Az 1970-es években azt pletykálták, hogy azért érik meg sokan a 100 évet a Szovjetunióban, mert minden nap esznek joghurtot. Bár öregedést gátló hatását soha nem bizonyították tudományosan, a joghurtban sok a kálcium, ami jó a csontoknak, és "jó baktériumokat" tartalmaz, ami az emésztés mellett az immunrendszert is erősíti, így a betegségek ritkábban támadják meg a szerveztet.
Hal
Harminc évvel ezelőtt kutatót elkezdték vizsgálni, miért érintik az alaszkai lakosokat kevéssé a szívbetegségek. A tudósok most azt gondolják, a hatalmas mennyiségben elfogyasztott hal van ilyen jótékony hatással. Omega-3 zsír található benne nagy mennyiségben, ez pedig segít megakadályozni, hogy a koleszterinszint kórosan megnövekedjen, védi az erek rugalmasságát, és a szívritmust is jótékonyan szabályozza.
Csokoládé
Panama partjainál található egy kis sziget, ahol a bennszülöttek kilencszer kevesebb esetben küzdenek valamilyen szívbetegséggel, mint a nem a szigeten élő társaik. Hogy mi az ok? Ők nagy mennyiségben fogyasztanak, egészen pontosan isznak egy kakaóból készült finomságot, ami különösen gazdag flavoidokban, az pedig segíti a véredények egészséges működését. Ha ezek lassan öregszenek el, kisebb az esélye a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a vesebetegség kialakulásának.
Csonthéjasok
Egy, az egészséges életmódért és vegetáriánus étkezésért harcoló szervezet kutatásai szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak csonthéjas gyümölcsöket (diót, mogyorót, mandulát), átlagosan két és fél évvel tovább élnek, mint ezeket megtagadó társaik. A csonthéjasok a telítetlen zsírok gazdag forrásai, ezért hasonlóan hatnak, mint az olívaolaj. Emellett sok bennük a vitamin, az ásvány és az antioxidáns.
Bor
A mértékletesen fogyasztott alkohol véd a szívinfarktus, a diabétesz és az öregség okozta memóriazavarok ellen. Az alkohol szinte minden fajtája hasonlóan hat, de a legtöbbet a vörösbort vizsgálták. Állatkísérleteknek köszönhetően ma már azt is tudjuk, olyan anyagokat tartalmaz, melyek aktiválják azokat a géneket, melyek lassítják a sejtek öregedését.
Áfonya
Egy 1999-ben megjelent tanulmány arról ad hírt, hogy patkányléptékben számítva annyi időn keresztül etettek áfonyával patkányokat, mintha egy ember tíz éven keresztül fogyasztana ilyen gyümölcsöt. Azok az egyedek, melyek kaptak áfonyát, öregkorukra jobban egyensúlyoztak, és jobb maradt a koordinációs érzékük, mint azoknak, melyek nem ették a gyümölcsöt. Az áfonya (és más bogyósok is) tartalmaznak olyan anyagokat, melyek csillapítják a gyulladásokat és az oxidációs károkat, melyek az öregkori memória- és motoros zavarokat okozzák.
P. Á.