Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Érzéki kávézás

Mindannyian nagyon nagy várakozással tekintünk a három új, tiszta eredetű kávé bevezetése elé, mivel ezek olyan kávék, amik az eddigiektől teljesen különböznek. Szeretnénk felfedező útra indulni az érzékek területén az új Grand Cru-kel, minél nagyobb területet megismerve. Ezért alkottuk meg ezt a három egyedi, tiszta eredetű kávét.  

Alexis Rodriguez a Nespresso Zöld Kávé managere a három új, tiszta eredetű kávéról

Nos, amit szintén láthatnak mindebből, hogy mekkora a kihívás a tiszta eredet kiválasztásakor, mivel sok különböző aspektust kell egyszerre figyelembe vennünk: a kávéfajtát, a földrajzi különbözőséget, a termelő országok, vagy a magasság, és maga az előállítási folyamat különbözőségeit.

Rosabaya de Colombia

Kolumbia a hegyvidéki kávé hazája, tehát kávészakértő kollégáimmal körbeutaztuk az országot olyan régiókat keresve, ahol ezeket a tiszta eredetű kávékat fellelhetjük. A két fő terület amit találtunk -  a térképen megnézhetik - a déli equadori határnál fekszik. Az egyik, a déli részen fekvő Nariño. A másik, a Nariño-tól északra található Cauca. Mi tehát az ezeken a területeken található fajtákból alkottuk meg a Rosabaya kávét.
Gyümölcsös ízei, valamint a gazdag, vulkáni talaj miatt választottuk ezt a két termőhelyet, továbbá azért, mert olyan magas hegyvidék ez, ahol a legalacsonyabb pont 1800 m, de egészen 3000-5000 méterig megterem a kávé. A föld gazdagsága átvihető a csészébe, így lesz a csésze kávé, aromákban, gyümölcsös jegyekben gazdag.
Ám ami ennél is fontosabb az a savasság. És ez volt a kulcs, a termék kifejlesztésekor.
Mivel a Rosabaya, Önök is érezni fogják, egy olyan kávé, amely savas, de nem túlságosan, hanem gyümölcsösen. Olyan savasságot jelent ez mely boros jegyeket visel magán, mely leginkább a szederhez hasonlít. Ezt mi boros, gyümölcsös jegynek, piros gyümölcsös jegynek hívjuk. Nagyon könnyű ezeket az ízeket felismerni és igazán különleges élvezetet nyújtanak ezek az aromák.

Nos, mi a különbség Cauca és Nariño között? Nariño egy olyan kávéterület, ahol meredek hegyoldalak vannak. Itt több a napsütéses órák száma, mint más régiókban.
Magasabban vagyunk, de a hőmérséklet alacsony. Ez nagyon fontos a minőség szempontjából, mivel a kávécseresznyék lassan fejlődnek ki. Amennyiben a kávécseresznye lassabban fejlődik ki, válik éretté, a minőség is sokkal tisztább, teljesebb, finomabb.
Cauca-ban - ezzel ellentétben - a hegyek inkább a völgyekbe futnak, itt három völgy három ágra oszlik észak felé és érezhető ezeknek a völgyeknek a hatása. A Cauca és Magdalena völgyben, a régió közepén található bor szintén befolyásolja a kávé fejlődésének körülményeit. Az ízvilág különbözik, mivel nem ugyanazzal a savassággal találkozunk, mint ami Nariño-ban van, hanem ezzel ellentétben egy sokkal összetettebb kávét találunk itt.
Ez volt az oka annak, hogy ezt a két régiót választottuk a Rosabaya kávéhoz.
Nos, a kávéfajták kulcsfontosságúak, mivel ebben a régióban három különböző variáció terem.
Az első a kézzel szüretelt kis fákon termő Caturra. Ezeket nem szabad magas fáról szüretelni.
Caturra egy kifejezetten jó kombináció a régióban, mivel savasság tekintetében jó. Aztán ott van a Typica - hogy a meghatározást nézzük: - a Typica és a Bourbon eredeti variációk. A Typica szintén jó savasságban. Az utolsó egy speciális fajta;  a Castillo, mely alkalmazkodott ehhez a magas hegyvidékhez.

A kávé előállítás folyamata
A kávé előállítás folyamata mindkét régióban a tradíciókat követi, vagyis a farmokon termelést, a hántolást, a fermentációt, a mosást, és a napon történő szárítást. Ezzel garantáljuk a kávé minőségének megtartását. A probléma amivel ezután szembesültünk, hogy hogyan tároljuk a kávét. Ezt okosan oldották meg, mivel ezeket a kávészemeket szüretelés után elszállították a magasabb vidékekre, 3800 méteres magasságba, Paramo de Letras-ba, amit mi természetes hűtőnek hívunk, mivel 0-10 ºC  közötti száraz hideg van, kevesebb mint 30%-os páratartalommal. Természetesen hűtve megőrizzük a szemek minőségét, és amikor szükség van rá, elszállítjuk Európába. Továbbá, mivel ez a régió Kolumbiában közel van az Egyenlítőhöz, kétszer van szüret évente. Ennek köszönhetően tudjuk fenntartani a kávé minőségét egész évben.

A következő szempont volt a feldolgozási folyamat. A megosztott pörkölést alkalmaztuk itt is. Szomorú, hogy máshol rendelkezésre áll esetleg a jó eredetű kiváló minőségű kávé, jó előállítási folyamattal, de mégsem tudják kiteljesíteni azt. Pontosan ebben segít a megosztott pörkölés technológia minket. Tehát egyrészről van a Cauca termővidék, másfelől a Nariño. Nariño-ból a savasságot kapjuk, amik a gyümölcsös jegyek. Cauca-ból pedig az íz kiegyensúlyozottsága, lágysága származik. Mindezeknek a megosztásával játszottunk a kialakítás során, hogy megőrizzük a Rosabaya profilját. Ami végül a csészébe kerül - majd Önök is érzik - közepes erősségű, de mégis megőrzi ezt a finom savasságot. Ne értsék félre ezt a savasságot! Mivel ez egy édeskés savasság, ami szétterjed a szájban és megőrzi az íz gyümölcsösségét, de belejönnek a szedres és boros jegyek ízei is.

Ez a Rosabaya. A kapszula színe - azt gondolom - nagyon jó marketing megoldás, a szín és a névválasztás pontosan tükrözi az ízeket. A szín pontosan leírja a kávé ízjegyeit, így az emberek számára könnyebben érthető, hogy mit is fognak inni.

Indriya from India

Az Indriya árnyékban nő, árnyékot adó szegfűszeg, és bors fűszer fák alatt. Indiában Arabica és Robusta fajták teremnek, de itt az Arabica és Robusta egy termőterületen nő.
Különbség van a magasságban, mert a Robusta 500-800 méterig az Arabica cserjék 900-1200 méterig nőnek. Ez nagyon fontos a végtermék minőségét tekintve, csakúgy, mint a szüretelést követő folyamat. Itt szelektált kávészüreteléssel dolgoznak, az Arabica ültetvényeken mosott folyamatot követnek, ami fermentálást, válogatást, és napon szárítást jelent. A kávét teraszokon, napon szárítják, majd fa silókban tárolják. A Robusta fajtát kézzel szüretelik, mint az Arabica-t, és ezután ugyanazt a szárítási folyamatot alkalmazzák.
Ez a kávé természetes, és ezért ezt a fajtát indiai cseresznyének hívják. Ami az itteni termelést különlegessé teszi az az, hogy ugyanazon az ültetvényen, és farmon belül szárítják a termelők az Arabica-t és a Robustát. Az üzemeinkben saját technológiai központunkban kifejlesztett, úgynevezett megosztott pörkölési eljárást alkalmazunk, mely lehetővé teszi, hogy kihozzuk a maximumot abból, ami a tiszta eredetben rejlik, hiszen az egyik oldalról az Arabica-t választottuk, és a másik oldalon a Robusta cseresznyéjét.
Az Arabica-t enyhén pörköltük, de hosszabb idő alatt, azért, hogy ezt az illatot kifejlesszük. A Robusta-nál rövidebb, de erősebb pörkölést alkalmaztunk, hogy inkább az erősséget hangsúlyozzuk, az erőt, ami a csészébe kerül.
Ennek a kávénak az aromája igen testes, alacsony savasságú, de erősen felfedezhetjük a száraz jegyeket, borsot, szegfűszeget, szerecsendiót, ám az utóíz igen hosszú, testes, azoknak való igazán, akik az erős kávét szeretik.

 

Dulsão do Brasil

Ha az emberek Brazíliáról beszélnek, akkor leginkább az átlagos, tömeg kávét említik. Ám ez egy kávéval kapcsolatos paradigma. Brazília mégis a kávé sokszínűségét kínálja. Sőt, a brazilok azt mondják, hogy a brazil kávé nem egyenlő a brazíliai kávéval. Mivel itt a kávénak rengeteg fajtája van. Pontosan ezt használtuk ki ennek a kávénak a kiválasztásakor.
Egyedi fajtákat választottunk ki. Az egyedi fajták hasonlóságot mutatnak a borral, mivel az egyedi fajták olyanok mint például a Pinot Noir, mint Svájcban a Petite Arvin. Mi ezt az analógiát használtuk Brazíliánál. A Bourbon-t választottuk, ami a kávé két alapfajtájának az egyike.
A Bourbon, különösen az aromát tekintve, olyan kávé ami édeskés jegyeket hordoz, mézes jegyeket, ez egy lágy kávé. A Bourbon-tól ne várjuk a savasságot, se az erősséget, mert itt nem ez a kulcs. Itt a lényeg a lágyság, az édeskés jelleg. Ez a Bourbon Brazíliában két határmenti államban terem. Az egyik a Minas Gerais a másik a Pavlo állam, van itt egy különleges régió, amit Poços de Caldas-nak hívnak. Poços de Caldasban a termelés 80%-a Bourbon. A Bourbon-nak két fő fajtája található itt: a piros Bourbon, és a sárga Bourbon. A két fajtának mindegyike különböző ízvilággal rendelkezik. A sárga Bourbon jellemzően mézes jegyekben gazdag, a piros viszont a gyümölcsös jegyeket viseli magán, és kiegyensúlyozottabb. Pontosan ezt használtuk ki a kávé létrehozásakor, mivel mind a sárga, mind a piros Bourbon-t alkalmaztuk. A poços de caldas-i kávé lágy lejtős hegyekről, középmagas vidékről származik, ebben az esetben 900-1300 méteres magasságból, ez vezet el a csészében lévő lágy, kerek, kiegyensúlyozott ízhez. A Bourbon kulcsfontosságú. Nem akartuk más fajtákkal keverni. Pontosan ezért használunk minőségbiztosítási folyamatot, ellenőrizzük, hogy piros Bourbon szemeket használnak, és nem más fajtákat, amik megváltoztatnák az aromát.

A kávé feldolgozása
A másik szempont, az, hogy a meglévő a kávészemeket, hogyan dolgozzuk fel. Említettem már korábban is, hogy nagyon fontos, hogy mi történik a szüret után. Ezért ad a Bourbon más jelentést is. Ez a folyamat a Bourbon esetében a félszáraz módszer, melynek lényege az, hogy a kávécseresznye lehántolása után, eltávolítjuk a héjat, de az itt található cukorban gazdag zselés réteget nem, hanem ezzel együtt szárítjuk a kávét. Ilyenkor a cukor bejut a kávészembe, ezáltal egy cukorban sokkal gazdagabb kávé alakul ki. A cukor az aromában mézes jegyekként jelentkezik, ami igen lágy ízt eredményez. Azért hogy ezt a félszáraz módszert alkalmazzuk, a zselés héjú szemeket kifeszített vásznakon szárítjuk hogy ne érintkezzenek a földdel. Ez is igen fontos a feldolgozás szempontjából. Ezután a termelő központban ismét egy megosztott pörkölést alkalmazunk, mely növeli az aromapotenciált, az intenzitást. A Bourbon szemek egyik felét könnyen pörköljük, míg a másikat inkább sötétebben de röviden, mivel az egyik oldalon ezt a mézes jegyet hangsúlyozzuk ki, a másikon pedig  inkább az erősséget. Így egy igazán kerek kávét kapunk, mely illatában mézes, elég könnyed, lágy, kiegyensúlyozott, összetett kávé. A kapszula színe is, a kávé aromáit tükrözi.

Számunkra a Zöld Kávé Csapatban ez több mint munka, ez inkább öröm. Azt gondolom, hogy számunkra a tiszta eredetű kávék kifejlesztése, inkább egyéniségek megteremtését, aromák kialakítását jelenti. Olyan mint zenét játszani, benne van a harmónia ezeknek a kávéknak a megalkotásában.

 

ÚJ ÍZEK A NESPRESSO-TÓL

NÉGY KÜLÖNLEGES GRAND CRU KÁVÉ BŐVÍTI A KÍNÁLATOT

Budapest, április 24. -A Nespresso tegnap bemutatta három különleges Grand Cru kávéját. A „Pure Origin" azaz „Tiszta Eredetű" kávék között három olyan espresso található, amelyeket kávészakértőink 100%-ig egy-egy ország kávéterméséből komponáltak. A Nespresso egy negyedik újdonsággal is meglepi fogyasztóit: a „Fortissio Lungo" egy intenzívebb hosszúkávé-keverék. Ez a négy Grand Cru kávé a Nespresso által jelenleg forgalmazott prémium minőségű kávékülönlegességek állandó kínálatát egészíti ki, és új, egyedi karakterű és aromavilágú változatokkal csábítja az ínyencek érzékeit.

A „Tiszta Eredetű" Grand Cru kávék kiválasztásához a Nespresso zöld kávékkal foglalkozó szakértői csapata beazonosította a kínálat érzékszervi megközelítésből fellelhető fehér foltjait, intenzitás és aromaprofil szempontból. Ezután jelölte ki azokat az országokat, amelyek alkalmasnak tűntek a Nespresso által keresett speciális ízprofilok előállítására. Intenzitást és aromaprofilt tekintve megalkották a 10-es intenzitású igen fűszeres jegyeket, valamint a 6-os intenzitású boros, és az 5-ös intenzitású mézes jegyeket hordozó ízeket. 

Nespresso „Tiszta Eredetű" espresso-k: az egyedi termőhelyek ízei és hangulatai

A Nespresso „Tiszta Eredetű" Grand Cru kávék eredetük páratlan és rendkívül jellegzetes karakterét hordozzák a világ leghíresebb kávétermő helyeiről: a Rosabaya de Colombiát, a Dulsão do Brasilt és az Indriya from India-t.

Rosabaya de Colombia
A Rosabaya de Colombia a magas fennsíkok frissességét hordozó kolumbiai kávék tipikus megtestesítője. Finom savasságát boros ízjegyek szövik át és piros gyümölcsök ízei gazdagítják, mint például a vörös áfonya, valamint a vörös és a feketeribizli. A Rosabaya de Colombia testessége és hosszan tartó utóíze minden bizonnyal elnyeri azon fogyasztók tetszését, akik kedvelik az összetett, aromadús kávéprofilokat. 

Dulsão do Brasil
Nagy gondosságot igénylő, exkluzív, piros és sárga Bourbon változatokat tartalmazó tiszta Arabica kávéból készül a Dulsão do Brasil. Termesztése korlátozott számú ültetvényen, a hegyvidéki Pocos de Caldas régióban zajlik. A Dulsão do Brasil keverékben az elkülönítve pörkölt piros és sárga brazil Bourbon kávék finoman napos ízei tárulnak fel: a malátás-gabonás alapon kiemelt méz és juharszirup összetett édessége.

Indriya from India
India legfőbb kávétermő vidékeiről származik a legfinomabb Arabicák és egy leheletnyi Robusta keverékéből készült az Indriya from India kávé. Mivel a cserjéket árnyékos cédruserdőkben termesztik, ez az intenzív testességű eszpresszó enyhén kakaós, ugyanakkor a szegfűszeg, a bors és a szerecsendió fűszeres illatára emlékeztető igen erős karakterrel rendelkezik.

Végső célként a Nespresso mindhárom „Tiszta Eredetű" kávét 100%-ban az Nespresso AAA Fenntartható FejlődésTM Program keretén belül kívánja előállítani, amelynek lényege egyrészt a kávé minőségének, másrészt a termesztők és közösségük életkörülményeinek javítása, valamint a természet védelme - a kiváló minőségű kávéellátás fenntartása mellett. Jelenleg a Rosabaya de Colombia származik 100%-ban a Nespresso AAA Fenntartható MinőségTM Programból. Ugyanakkor az  Indriya from India és a Dulsão do Brasil részben ered olyan ültetvényekről, amelyeken a Nespresso a közelmúltban indította el AAA Fenntartható MinőségTM    programját.

Fortissio Lungo: a fogyasztói igényekhez igazított intenzívebb Lungo kávé

A Nespresso Club tagjaitól érkezett visszajelzések alapján a Nespresso létrehozta a kínálatát tökéletesen kiegészítő, új, nagyobb intenzitású Fortissio Lungo kávét. A közép- és dél-amerikai Arabicákból leheletnyi Robusta hozzáadásával készült Fortissio Lungo intenzív, kimondottan testes és keserű keverék, amely a sötétre pörkölt szemek aromáját hordozza.

Az új Grand Cru kávék 2009 márciusától kerültek forgalomba.

A Nespresso Lungo kínálatának további újdonságai

Lungo Grand Cru kávéi továbbfejlesztése céljából a Nespresso számos újítást vezetett be ebben a termékcsoportban. Ezek az alábbiak:

· Receptmódosítás a Lungo sorozat enyhe intenzitású kínálatának bővítése érdekében. A kíméletesen pörkölt kelet-afrikai, valamint dél- és közép-amerikai Arabicák finom ötvözése nyomán keletkezett új Finezzo Lungo most rendkívül aromás, borsos illatos jegyeket hordoz a jázmin ínycsiklandozó ízárnyalataival.

 A Lungo kínálat, a sorozat prémium minőségének hangsúlyozása érdekében új, fémes színű kapszulákban kerül forgalomba.
Ezzel egy időben a Nespresso a Cosi espresso kapszula színét is fényes barna árnyalatra módosította, ami jobban kifejezi a változat enyhe intenzitását. A Cosi ízprofilja azonban változatlan maradt: ugyanaz a könnyed, testes, frissítő citromos jegyekkel rendelkező eszpresszó, amelyet korábban megszokhattunk.

 

16 prémium Grand Cru a világ minden táján élő kávékedvelők számára

Négy új Grand Cru kávéjával a Nespresso már 16 folyamatosan elérhető prémium kávét kínál:

· 7 féle Espresso-t,

· 3 féle Lungot,

· 3 koffeinmentes változatot (ebből 2 Espresso és 1 Lungo) és

· 3 „Tiszta Eredetű" Espresso-t.

 

 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.