A tanulmány során, amit Dr. Andrew T. Clark (Addenbrooks Kórház, Cambridge) vezetett, 47 kesudióra allergiás gyereket hasonlítottak össze 1:2 arányban 94 mogyoróra allergiás gyerekkel. A kesu-reakciós gyerekek nyolcszor gyakrabban szenvedtek zihálástól, és közel tizennégyszer nagyobb valószínűséggel jelentkeztek súlyos szív-érrendszeri tüneteik, mint pl. a szívritmuszavar és vérnyomásesés. Mindent összevetve tíz kesu-allergiás gyereknek volt a kutatók által is súlyosnak definiált reakciója - extrém nehézlégzés és/vagy eszméletvesztés, miközben ez a mogyoró-allergiás gyerekeknél csak eggyel fordult elő.
Ismert, hogy a mogyorófajták, mint a kesu és a hagyományos dió, súlyos allergiás reakciót indíthatnak el, azonban ez az első tanulmány, amely igazolta, hogy a gyermekek allergiája sokkal súlyosabb kesudióra nézve, mint mogyoróra. Korábbi közlemények szerint a kesu-allergia egyre gyakoribb, ami valószínűleg a növekvő fogyasztásnak köszönhető. "Az egész kesudiót fogyasztáson kívül ugyanis a mogyorófajták egyre több desszertben, édességben, sok ázsai ételben és a kereskedelemben kapható pesto szószban is előfordulnak" - figyelmeztetnek Clark és munkatársai. A másik lehetséges forrás a gabonatermékek, müzliszeletek, öntetek és szószok, sőt még a samponok és testápolók is.
A szakemberek azt tanácsolják bármelyik mogyorófajtára allergiás betegeiknek, hogy elővigyázatosságból kerüljenek minden dió- és mogyorófajtát. Néhány esetben azt is előírják, hogy tartsanak maguknál adrenalin-injekciót, amit szükség esetén beadhatnak maguknak. Jelen tanulmányban Clark és kollégái azt írják, hogy a kesu-allergiás gyerekeknél valószínűleg különösen nagy a kockázata egy olyan súlyos reakciónak, amihez adrenalinra van szükség.
Forrás: www.medipress.hu