A vegetáriánus étrend mellett többféle okból szoktak dönteni: a választás oka lehet akár vallási, akár ökológiai, de sokan az egészségügyi szempontokat mérlegelve lesznek elkötelezett hívei. Vegetáriánus körökben ugyanis a húsevéssel kapcsolatos egyik nyomós érvként az egyes betegségek hátterében álló húsfogyasztást szokták emlegetni, s hangsúlyozzák, hogy a húsféleségek bizony számos betegség kockázati tényezői lehetnek.
De melyek is ezek a betegségek?
1. Elhízás
Az elhízást a telített zsírsavak okozzák, s a túlsúly számos egészségügyi problémát generálhat. A vegetáriánusok körében nem olyan mértékű ez a probléma,mint a húsfogyasztóknál. Egy táplálkozástudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint (Nutrition Reviews)például, a vegetáriánusok körében akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet a testsúly.
2. Szív- és érrendszeri betegségek
A vegetáriánusoknál jóval ritkábban fordul elő, mert náluk a vér összkoleszterin szintje alacsonyabb, míg a húst fogyasztóknál túlzott mértékű lehet a koleszterin és a telített zsiradék bevitele, továbbá alacsony a rostfogyasztás.
3. Cukorbetegség
A húst fogyasztók körében szintén magasabb az ún. II. típusú diabétesz. Ennek hátterében szintén a telített zsírsavak fokozott bevitele áll.
4. Magas vérnyomás
Ennek okai közt elsősorban az elhízás illetve a húsfogyasztókra jellemző magas sóbevitel szerepel.
5. Daganatos megbetegedések
Az emlőrák kialakulásának hátterében gyakran az elhízás áll, míg például a vastagbélrákkal küszködők esetében megfigyelhető a nem megfelelő rostbevitel illetve elégtelen karotinoid fogyasztás.
Emellett egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a vörös húsok rákkeltő hatására is (főként a hasnyálmirigy rák esetében).
6. Ízületi gyulladás
A problémát az okozza, hogy a húsemésztés során keletkező húgysav lerakódik az ízületek és inak közé (köszvény), az izmok közé (reuma), vagy az idegeknél (isiász).
Egy érdekes adalék: a Manchester Egyetemen elvégzett étkezési szokásokat vizsgáló felmérés szerint, akár kétszeresére is növelheti az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát a mindennapi húsfogyasztás.
A csontritkulással küszködők speciális étrendjében javasolják például a húsfogyasztás csökkentését, hiszen a húskészítmények az átlagosnál több foszfort tartalmazhatnak, mint kálciumot, melynek következtében a csontokból fokozottan szabadul fel a kálcium.
Forrás: http://health.uk.msn.com/healthencyclopaedia/features/article.aspx?cp-documentid=4204964
www.egeszseges-elet.hu/index.php?todo=infoview&tid=52 felhasználásával