Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Ezeket az élelmiszereket azonnal dobja ki a hűtőjéből!

Fél évvel ezelőtt óriási vihart kavart a guárgumi. De vajon mi is pontosan ez a növény, hogyan használják fel az élelmiszerekben, és pontosan mit is kell kidobnunk a hűtőnkből?

Az élelmiszeripar egyik leggyakrabban használt állományjavítóját, a guárgumit egy indiai növényből állítják elő. Ettől selymes és krémes a legtöbb 0%-os reformkaja.

Guárbab, az ártatlan trópusi zöldség

A guárbab vagy csomósbab (Cyamopsis tetragonolobus) egy trópusi, főleg Indiában és Pakisztánban termesztett egyéves zöldségnövény. A fiatal hüvelytermést a mi zöldbabunkhoz hasonlóan, gyakran curryvel fűszerezve fogyasztják, míg a magjaiból élelmiszeripari felhasználásra alkalmas guárgumit állítanak elő. Először papír- és textil-, majd élelmiszeripari felhasználása terjedt el a II. világháborút követően.

Egyetlen, bár nem csekély veszélye, hogy termesztésének 80%-a fejlődő országban folyik, ahol nem olyan szigorúak a növényvédelmi előírások, ellenőrzések, mint felénk. Ezért előfordulhat, hogy olyan szerekkel kezelik terményeiket, amelyek Európában már évtizedek óta tiltottak. Ezért hivatalosan minden guár-magliszt-szállítmányt laboratóriumban be kell vizsgáltatni.

Mindenütt guárgumi, álnéven E 412

A guárgumi a termés magjának belsejéből származó élelmiszeripari adalékanyag. A guárbab 4 hónapos termesztését követő szüret után a babokat napon szárítják, lehüvelyezik, majd darává, porrá őrlik. A benne található hosszú láncú szénhidrogének nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; ezért kis mennyiség elegendő belőle a folyadékok besűrítéséhez, gélek kialakításához.

Az élelmiszeriparban leginkább sűrítő, zselésítő anyagként, térfogatnövelőként, illetve lisztjavító szerként alkalmazzák. Megtalálható a szószokban (ketchup, majonéz), tejtermékekben (kakaóitalok, sajtkrémek), üdítőkben, szörpökben, lekvárokban, jégkrémekben, felvágottakban, konzervekben, sütőipari termékekben, sőt még gyerektápszerekben, tejpótlókban is. Gyakran használt segédanyag energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett kell krémes, tejszínes állományt kialakítani.

Egyes kutatások szerint a guárgumi különösen hasznos az emésztés szabályozásában és a cukorbetegek táplálkozásában. A fogyókúrás élelmiszerekben is gyakori, hiszen duzzasztó hatása szerepet játszik a jóllakottság érzés kialakulásában. Viszont az ellentábor véleménye szerint a guármagliszt elősegíti az allergia kialakulását, és maga is képes allergiás reakciót kiváltani, nagy menynyiségben fogyasztva pedig gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat. Ezért ha a termék guárbab származékot tartalmaz, azt a gyártó köteles feltüntetni a címkén (E 412).

Guarana vagy guárbab?

A két növény csak hangzásában hasonlít egymásra. A guarana (Pallinia sorbilis) egy dél-amerikai kúszócserje, az Amazonas menti őserdőből. Élőhelyén akár 10 méter magasságba is felkúszik a különböző fák törzsén. Termése éretten fénylő piros, belsejében nagy maggal, amelyet a bennszülöttek szemgolyóhoz hasonlítanak. Ha jobban megnézzük, észrevehetjük a hasonlóságot a licsi gyümölcsével, ami nem meglepő, hisz mindketten a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartoznak.

Virágai aprók, fehérek, egyivarúak és egylakiak, rovarporozták. Levelei tüskések. Az önbeporzás érdekében kissé eltérő időben nyílnak. Gyümölcse folyamatosan érik, ezért a begyűjtése élőmunka-igényes, így igen drága. A szüretelés optimális ideje az az érési állapot, amikor a piros termésfal felreped és kilátszik belőle a "szem". Fő hatóanyaga a guaranin, ami kémiailag azonos a koffeinnel, csak lassabban bomlik le, ezért hatása elnyújtottabb. Kapható már élénkítő rágó, csokoládé, energiaital formában is.

Dioxin, a főgonosz

A napokban kirobbant guárgumi-botrány azonban nem az allergiáról vagy a haspuffadásról szól, hanem az annál sokkalta veszélyesebb dioxinfertőzésről. A dioxin az egyik legkárosabb szerves vegyület, amely a növényekre leginkább a növényvédő-szeres kezelések hatására kerül, nagyobb mennyiségben keletkezik papír-, PVC-gyártás és hulladékégetés melléktermékeként. Nagyon lassan bomlik le, a zsírszövetekben halmozódik fel, végigvonulva a teljes táplálékláncon. Erősen rákkeltő csökkenti a fogamzóképességet, viselkedési zavarokat és cukorbajt okoz. Egyik leglátványosabb tünete a bőrt károsító klórakne. Emlékeztetőül: Juscsenko ukrán elnököt ugyancsak dioxinnal mérgeztek meg, attól torzult el az arca.

Mit kell kidobnunk?

A legjobb az, ha végignézi hűtője tartalmát, és kidobja mindazt, amelynek csomagolásán feltüntették az E412-t. Ha megvan még a blokk, akkor nyugodtan visszaviheti a boltba akár felbontott állapotban is, vissza fogják venni, és kifizetik Önnek az árát. Ha szeretné pontosan tudni, mely gyártók termékeiben van dioxin, kattintson a http://www.oevi.hu/hotlink.htm-re, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapjára!

A www.ujszo.com felhasználásával


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.