A betegek érzékenyek a glutén nevű fehérjére, amely az immunrendszer aktiválásával károsítja a nyálkahártyát, a bélbolyhokat, ezért a tápanyagok felszívása nem zajlik megfelelően, egy részük csak pang a bélben egészen addig, amíg a szervezet ki nem löki magából.
A lisztérzékenység tünetei a következők: folyamatos hasmenés, ritkábban székrekedés, erősebb bélgáztermelődés, felfúvódás, fogyás, étvágytalanság, gyengeség, csontfájdalom, meddőség stb. Ezek mellett a betegek lelkileg sincsenek jól, depressziósak, ingerlékenyek. De kialakulhatnak egyéb betegségek is náluk.
A coeliakiának jelenleg nincsen gyógyszere, vagyis nincs olyan tabletta, amely kigyógyítaná a pácienseket a lisztérzékenységből. Csak egy módon lehet elkerülni a folyamatos egészségromlást: nagyon szigorú, egész életen át tartó diétával.
A lényege ennek az, hogy nem fogyaszthatnak gluténtartalmú ételeket. Nézzük meg, melyek azok az élelmiszerek és ételek, amelyeket feltétlenül el kell kerülni.
Kenyér, keksz, gabonapehely, péksütemény. Ezek tilosak, ugyanis mindegyik búzából, rozsból, árpából vagy zabból készül. A diétásoknak való magvas kenyerek is ide tartoznak, így ezeket sem szabad enni!
Sör. Szigorúan tilos a folyékony kenyér, ugyanis - bár néha talán elfelejtjük - árpából van.
Instant porok. Ilyenek az instant kávéporok, kakaóporok, ugyanis ezek is tartalmazhatnak glutént. A valódi, szemes kávé azonban bátran iható!
Whisky, vodka, gin. Ugye nem is gondolnák, hogy ebből is baj lehet? Pedig igen, az ír whiskyt például rozsból, búzából vagy árpából készítik, a leghíresebb skót ital is árpát tartalmaz.
Müzlikeverékek. Csak olyat vegyünk meg lisztérzékeny betegnek, amelyre rá van írva, hogy glutént nem tartalmaz! Így nem kell teljesen elmondani erről az élvezetről.
Forrás: http://health.yahoo.com/search?p=gluten
Sz. F.