Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Ezt biztosan nem tudtad a cukorhelyettesítőkről!

Rákkeltő, veszélyes, nem veszélyes, rossz ízű, vegyszer – sokszor elhangzanak ezek a szavak, ha a cukorhelyettesítőkről esik szó. Mi is a valós helyzet ezen a téren? Most megtudhatod!

Xillit, aszpartám, szteviol, aszpartám vagy a dédanyáink által is használt szacharin? Milyen anyagokat érdemes használni cukor helyett? Valóban rákkeltők ezek? Merthogy ez a legsúlyosabb vád, amivel a cukorhelyettesítőket illetni szokták.

Kép: blogrecetas.com

Az állítás a legendák körébe sorolható, az édesítőszerek „rákkeltő” mivoltát nem bizonyították. A hatóságok sem néznék tétlenül, hogy valóban veszélyes, adott esetben rákkeltő vagy más betegséget előidéző anyagokat vásárolhassanak, fogyaszthassanak az emberek – szögezte le Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója a mindenár.hu kérdésére válaszolva. Ám a szakértő annak ellenére sem javasolja a legnépszerűbb cukorhelyettesítők – az aszpartám (Nutra Sweet), a szacharin, a xillit, a szteviol-glikozidok (sztívia) – használatát egészséges embereknek, hogy ezek a szerek táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági szempontból nem veszélyesek.

Hogy miért? Mert a mesterséges édesítőszerek alapvetően nem természetes anyagok, eredetileg nem képezték az emberi táplálkozás részét, és mivel kifejezetten testidegen anyagok, így nem tudjuk biztosan, hogy hosszú idő alatt mégis nem kell-e szembenéznünk előnytelen élettani hatásokkal.

Ami a cukorhelyettesítőket illeti:

● az aszpartám az ember anyagcseréjének rendszerében fenil-alaninná (aminosav) alakul, amelyből nagyobb mennyiség arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. Nem rákkeltő, amit egy rakás nemzetközi és magyar hatóság is igazolt már;

● a sztívia – a szteviol glikozidok, a Stivia rebaudiana cserje levelének glikozidjai – használata az Európai Unióban viszonylag újnak mondható, de Közép-Amerikában évszázadok óta fogyasztják, illetve fogyasztották az indiánok is;

● a xillit, amely nem cukor, hanem cukoralkohol – a molekulában a szénlánchoz öt OH-csoport (hidroxilcsoport) kapcsolódik –, és a glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint a hétköznapi értelemben vett cukroké, de nem nulla. A xillit a nyírfacukorként árult termékek fő összetevője, de kevés köze van a nyírfához.

Jobb-e a nád- meg a barna cukor a hagyományosnál?
A kristálycukornál jóval drágább nádcukor összetétele táplálkozási szempontból pontosan ugyanaz, mint a sima kristálycukoré. A szintén méregdrága nyírfacukornak pedig kevés köze van a nyírfához, sokkal inkább a kukoricához áll közel. És a barna cukor sem lóg ki ebből a sorból.

Az élelmiszer-biztonság területén a kockázatkezelés gyakorlatában ismert az aggályos élelmiszer-összetevők és/vagy szennyezők mikrorizikószintjének fogalma. Az élelmiszerekben található nemkívánatos vegyületek, mikroorganizmusok koncentrációja ugyanis általában nem nulla, vagyis valamilyen csekély mennyiség benne lehet az élelmiszerekben. Vagyis abszolút biztonságos élelmiszer nem létezik, csak olyan, amelynek veszélyessége elfogadható szintű, vagyis a „mikrorizikó” szintje alatt van. Ez a szint pedig sajnos kiküszöbölhetetlen azoknál, akik cukorbetegek, és édességet szeretnének fogyasztani, aki viszont nem cukorbeteg, az nyugodtan használjon bármilyen cukrot – persze csak mértékkel.

A mértékletes cukor- vagy cukorpótló-fogyasztás tehát nem okozhat problémát, mindazonáltal érdemes kevesebb édességet enni – és eljárni sportolni.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.