A baktérium okozta fertőzések közül az egyik legsúlyosabb a botulizmus, más néven a kolbászmérgezés. Az esetek többségében a házi disznóvágáskor készített hurka, kolbász vagy disznósajt okozza, amelyet nem megfelelően hőkezelnek.
A Costridium botulinum nevű baktérium azért veszélyes, mert egy botulint termel. Ez pedig a legmérgezőbb toxin, amely blokkolja az idegrendszert, a légzés a mozgatóizmok bénulását okozza.
Honnan ismerhetjük fel, hogy botulizmussal van dolgunk? A legtipikusabb tünetek a fertőzés után 12-36 órával jelennek meg, de ez az időintervallum ki is húzódhat több napra. Leginkább a következő jeleket szokták észrevenni a fertőzött betegeknél: száraz száj, nehéz nyelés, izomgyengeség, nehéz beszéd, dupla látás, hányás, hasmenés. Ilyen esetben azonnal vigyük orvoshoz a beteget, mert pár óra alatt a méregtől lebénulhatnak a légzőizmai is, ez pedig halálhoz vezet.
Pár éve egy tízéves kisfiú halt bele a családi disznóvágásba, a család azóta sem érti, nem tudja feldolgozni a történteket. Hogyan kerülhetjük el az ilyen tragédiákat? A legfontosabb a helyes főzés, sütés, ugyanis a magas hőmérséklet elpusztítja a baktériumot. Úgyhogy ha hurkát, kolbászt készít, süsse sokáig!
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Sz.F.