A "folyékony kenyér" a sörélesztőnek köszönhetően igen gazdag B-vitaminokban: egy liter sör például teljesen fedezi a szervezet napi B2-vitamin-szükségletét. Egy liternyi sörben ugyanannyi fehérje található, mint egy deciliter tejben, 60 gramm kenyérben vagy 25 gramm húsban, és annyi szénhidrát, mint 100-150 gramm kenyérben. A sörből hozzájuthatunk a testünk működéséhez ugyancsak szükséges foszforsavhoz, az ital keserű ízanyagai serkentik a nyál- és a gyomorsav-elválasztást, és ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk, az emésztést is. Nélkülözhetetlen alkotórésze, a komló pedig olyan illó olajakat tartalmaz, amelyek nyugtató hatásukról ismertek.
Sör - a lélek balzsama
A sör kedvező idegrendszeri hatását elsősorban a B-vitamin tartalmának tulajdonítják. Egyes kutatók azonban más szemszögből is megvizsgálták ezt a kérdést, s felmérték, hogyan hat a lélekre a sörfogyasztás. Mindenki számára egyértelmű, hogy a sör élvezete jobbára a társasági élet része. Ahogy mondani szokás, csak az ökör sörözik egyedül.
E nedű kortyolgatásának szinte nélkülözhetetlen kelléke a vidám, jóízű baráti, vagy családi beszélgetések. Az ilyen alkalmak pedig fokozzák az ember jó közérzetét, életörömét. Mint ahogy kutatók is megállapították, a mérsékletes sörivók elégedettebbek a családi életükkel és munkahelyi viszonyaikkal, valamint társadalmi kapcsolataiknak is nagyobb odaadást szentelnek. Napi fél liter sör oldja a stresszt, az agressziót, és kellemes ellazulást eredményez.
A szív őre
Napi egy korsó sörrel elkerülhető a szívinfarktus vagy legalábbis csökkenthető bekövetkezésének kockázata - jelentette be nemrég egy német kutatócsoport. Az Uwe Meyer professzor általa vezetett team kimutatta, hogy fél liter sörben 96 milligramm B-vitamin, 35 milligramm kalcium, és 550 milligramm kálium található. A B-vitamin a vérképzésben játszik szerepet, de jó hatással van az idegrendszerre is. A kalcium a csontokat, a kálium az izmokat tartja karban, s a vízháztartás egyensúlyáért felelős.
- Ma már azt is biztosan állíthatjuk, hogy az antialkoholisták sokkal nagyobb számban betegednek meg, mint azok, akik naponta megisznak egy korsó sört - tette hozzá a szakember. A kutató team háromezer nőt vizsgált hosszú hónapokon keresztül. Közülük ezerötszázan kaptak naponta egy-egy liter sört, a csoport másik fele pedig egyetlen gramm alkoholt sem fogyasztott. Az eredmények igazolták a felvetéseket: a kísérlet idején az antialkoholisták hatvan százalékánál fordult elő megbetegedés. Elsősorban szívpanaszok, gyomorbántalmak, néhányan pedig idegrendszeri problémák miatt szorultak kezelésre. Ugyanakkor gyakrabban lettek influenzások, mint a söröző tesztcsoport tagjai.
Ezek szerint az, aki sört iszik, védi magát az infarktussal szemben, csökkenti a vérnyomását és kisebb valószínűséggel betegszik meg rákban. Mindennek feltétele azonban a mérsékelt sörfogyasztás, napi fél, illetve egy liter sör ajánlott. Egészségügyi vizsgálatok kimutatták továbbá, hogy a mérsékelt sörfogyasztóknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk, mint az absztinenseké, vagy az iszákosaké - olvasható az APA jelentésében.
A sör csökkenti az agyvérzés veszélyét
Hetente egy pohár sör jelentősen, több mint ötödével csökkenti az agyvérzés kockázatát - erre az eredményre jutott a Harvard Egyetem és a bostoni klinika közös kutatása. Az amerikai kutatók eddig a kis mennyiségben fogyasztott alkoholt csak a szívinfarktus ellen tartották hasznosnak. Az USA-ban végzett legfrissebb vizsgálat azonban arra a következtetésre jutott, hogy kapcsolat áll fenn az agyvérzés és az alkoholfogyasztás között. Azok közül, akik magukat szigorúan tartották az orvosi előírásokhoz, és hetente egy pohár sört vagy bort fogyasztottak, senki sem kapott agyvérzést.
- Az alkohol kismértékben valóban képes segíteni - mondja a Havard Egyetemről Julie Buring, a tanulmány egyik szerzője. - És ez nemcsak a férfiaknál van így, hanem a nőknél is. Segít az artériák tisztításában, és javítja a véráramlást. A kutatók külön felhívták a figyelmet arra, hogy e "szerre" is igaz, a nagyobb mennyiség nem feltétlenül vezet jobb eredményhez.
Sörrel a rák ellen
Újabb kutatás állapította meg a sör kedvező egészségügyi hatását. Amerikai kutatók olyan vegyületet találtak benne, amely megvéd a ráktól és az Alzheimer-kórtól. A Donald Buhler vezette kutatócsoport a sör egyik leggyakrabban használt fűszerében, a komlóban fedezett fel antioxidáns vegyületet. Az antioxidánsok közömbösítik azokat a tápanyag elégetésekor keletkező anyagokat, amelyek öregítik, roncsolják a sejteket.
Az Oregon Állami Egyetem tudósai által xantohumolnak elnevezett vegyületet eddig semmilyen más növényből nem tudták kimutatni, csak a komlóból. A kutatók szerint ennek különösen erős regeneráló hatása egyedülálló szerkezetének köszönhető. A felfedezés egyetlen szépséghibája, hogy napi 900 korsó sört kellene elfogyasztani a kellő védettséghez, míg szakértők legfeljebb napi egy-két korsó elfogyasztását javasolják az egészség megőrzése céljából. A rák ellen így valószínűleg az igazi megoldást a tablettakoncentrátum jelenti majd.
A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti az infarktusveszélyt
- A mérsékelt sörivás egészséges, csökkenti szívbetegségek kialakulásának esélyét, és egyáltalán nem hizlal - erre a következtetésre jutottak egy brüsszeli szimpóziumon résztvevői. A kutatók hasonló megfigyelésekről számoltak be, mint korábban a mértékletes borfogyasztás hatásánál. E szerint a korlátok között tartott sörözés kimondottan javítja a vérkeringést.
Hans Hoffmeister, a német főváros egyetemének nyugalmazott professzora szerint egy, az országukban készült tanulmány kimutatta: a mérsékelt sörfogyasztás emeli a szervezetben a jó koleszterin szintjét, míg a rossz koleszterinre semmilyen hatást nem tesz. Azoknak, akik naponta egy-húsz gramm alkoholt fogyasztanak, persze főleg sör formájában, akár ötven százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy szív- és érrendszeri betegségekben haljanak meg, mint a szeszféleségektől tartózkodóknak.
Sörbarátok vesekő nélkül
Gyakran viccelődnek a sörkedvelők azzal, hogy kifejezetten egészségügyi okok miatt fogyasztják imádott italuknak. A közszájon forgó "Porzik a vesém!" felszólítás azonban nem csupán egy szlogen, hanem valós alapja is van. A vesekő kialakulásának oka táplálkozási szokásainkban keresendő. Bizonyos ételek fogyasztása következtében ugyanis a vizelet olyan sókkal lesz telített, amelyek kőkristályok képződésére alkalmasak.
Finn kutatók 27 ezer 50 és 69 év közötti férfi étkezési szokásait vizsgálva azt állapították meg, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak sört, a legalacsonyabb százalékú a kőképződés. Magyarázatként azt fűzték hozzá, hogy a sör enyhe alkoholtartalma élénkíti a vizeletképződést, és ezzel csökkenti a kövek kialakulását és lerakódását.
Mégis- mérsékelten kell hódolni a sörivás élvezetének, arra is emlékezve, hogy amit nem naponta, hanem ritkábban kapunk, annak jobban tudunk örülni!
Forrás: Dréher Sörgyárak Zrt.