Tudniillik, hogy miből készül a párizsi, a virsli, meg a többiek. A Magyar Sertéstartók Szövetségének honlapján találtunk is utalást egy élelmiszerkönyvre, amely meghatározza, hogy melyik terméknek pontosan milyen összetevőket kell tartalmaznia, pontosan milyen arányban, mennyiségben. Eszerint a parizer marhahús vagy sertéshús, esetleg egyéb húsféle, gyártási szalonna, jelleg- és ízalakító anyagok, sertés- és marhavágás étkezési melléktermékei, fehérbors felhasználásával készül.
"A baj az, hogy Magyarországon nem vizsgálják rendszeresen sem az alapanyagokat, sem készítményeket, ebből fakadólag azt sem tudjuk, hogy mit fogyasztunk a magyar élelmiszergyártók által előállított termékek során, de azt sem tudjuk, hogy ami beözönlik késztermékként Nyugat-Európába, az mit tartalmaz." - mondta el a Magyar Rádiónak Sákán Antal, a szövetség elnöke.
Józan ésszel is furcsának tűnhet, hogy ha ennyi minden kell a párizsihoz, akkor hogy létezik az, hogy szinte nevetségesen alacsony áron is hozzá lehet jutni egy kilóhoz.
A vevők körében rendkívül népszerű baromfipárizsi például mindig is a legolcsóbbak közé tartozott. A baromfiparizerbe ugyanis beledolgozzák a csirkék bőrét is, amely magas zsírtartalmú, ám nagyon olcsó hozzávaló. A henteseknél is drágábban kapható csikemellet azonban kihagyják a finomság készítéséből.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség természetesen rendszeresen ellenőrzi a boltok hűtőiben lévő árukat. Legtöbbjüknél az volt a gond, hogy kevesebb mint hatvan százaléknyi húst tartalmaztak. Amelyik termék már nyolcvan százalék fölött "teljesít" e téren, az már prémiumárunak számít - nyilatkozták a szakértők.
Sz. F.