Az emberek általában alulbecsülik a csokoládé egészségügyi veszélyeit, mondta el a Brit Orvosszövetségnek David Walker családorvos, élénk vitát váltva ki erről. "Úgy hiszem, a csokoládé fontos szerepet játszik az elhízásban és az ehhez kapcsolódó betegségekben. Azt próbálom megértetni, hogy a csokoládé átcsusszan az egészségtelen ételek szűrőjén" - magyarázta Walker. "Azt mondanám, hogy a csokoládé megadóztatása nem oldaná meg az elhízás problémáját, ám talán lelassítaná az elhízottak arányának növekedését."
A bírálók szerint a csokoládé megadóztatása egyszerűen nem működne. "Ha megadóztatjuk azokat az élelmiszereket, amiket szeretnek a fogyasztók, nem a csípők lesznek keskenyebbek, hanem a pénztárcák könnyebbek" - mondta el a BBC-nek Julian Hunt, az Étel- és Italszövetségtől. "Bár a címlapokra kerüléshez nagyszerűek, ezek a 'kövérségi adók' a valóságban nem működnének."
Hunt megjegyezte, hogy a Brit Orvosszövetség 2003-ban már megvitatott egy hasonló javaslatot, ám elvetették, mivel az orvosok szerint ez nem csökkentené az elhízást, főként a szegényebb rétegeket sújtaná és nagyon nehéz lenne betartatni.
Roger Corder, a Londoni Orvostudományi Egyetem professzora szerint Walker nem jó problémára koncentrált. "A csokoládé nem jó célpont. Ha a cukrot céloznánk meg, eltalálhatnánk az összes egészségtelen ételt. Valószínűleg megtévesztik valamennyire a lakosságot, mivel számos cég azt hirdeti, hogy a keserű csokoládé egészséges. Valójában csak az a csokoládé tekinthető hasznosnak, amely természetes flavonoidokban gazdag."
Walker tudomásul vette, hogy javaslatával nem lehetne szavazatokat nyerni. "Nagyon bátornak kellene lennie a kormánynak, hogy megtegye ezt a lépést, de ezzel bebizonyítanák, hogy tényleg fel akarják venni a harcot az elhízással és az egészségre potenciálisan veszélyes élelmiszerekkel."