A legveszélyesebbek azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem, vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve. Ilyenek a tojáskrémes, tojáshabos sütemények, madártej, tojásos galuska, vagdalt hús, hamburger, tatár beefsteak, rakott, töltött ételek, majonézes saláták, nagy-darabban egyben sütött húsok.
Bármilyen étel veszélyes lehet azonban, amely szennyeződhetett, és ezt követően nincs átsütve, megfőzve. Veszélyesek még az ételmaradékok is, ha nem forrósítjuk át fogyasztás előtt.
A MÉBiH jó tanácsai segítenek az ételmérgezések megelőzéséhez:
- Ha beteg (hasmenéses, lázas), ne készítsen ételt!
- Mosson kezet gyakran, alaposan, főleg ételkészítés valamint étkezés előtt!
- Tartsa tisztán a konyhát, és a konyhai eszközöket!
- A nyers húst, baromfit tárolja, kezelje elkülönítve!
- A romlandó élelmiszert, ételt mielőbb tegye be a hűtőbe!
- A maradék ételt forralja át fogyasztás előtt!
- Ha házon kívül étkezik, legyen igényes!
- Ne fogyasszon ételt elhanyagolt higiénéjű helyen!
- Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el!
- Legyen tudatában, hogy a nyers tojást tartalmazó ételek, félig nyers húsok veszélyesek lehetnek. Kisgyereknek, betegnek soha ne adjon ilyet!
- Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!
- A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos!
Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBiH).