1.) Pótoljuk a kiizzadt nedvesség egy részét rucolával! Az Olaszországból származó salátaféleség leveleinek több, mint 90%-a víz. A különböző élelmiszer áruházakban ugyanúgy kis cserépben árulják, mint a fűszernövényeket. Bármilyen zöld salátát készítünk tegyünk közé egy maréknyi rucola-levelet, ezzel is dúsítva a zöldségek víztartalmát, különleges ízt adva ráadásul a fogásnak.
Igazán ínyenc csemege - az olaszok egyik kedvence - a rucola salátaágyon tálalt apró, sült rákok.
2.) Az andalúz zöldségleves alapja húsleves, vagy csontleves, melyet elkészítés után lehűtünk, sőt hűtőbe teszünk. Ha jól lehűlt, kanállal leszedjük tetejéről a zsiradékot. Négy személyre 4 paradicsomot, 1 kisebb kígyóuborkát, 2 darab zöldpaprikát és 1 fej hagymát megmosunk, megtisztítunk és kevés olajon puhára párolunk. Lehűtjük, majd hozzáadjuk a hideg hús-, vagy csontlevest és egy fél citromlevével ízesítjük. Hidegen tálaljuk! Üdítő és nagyon finom!
3.) Az izzadással nem csupán vizet, hanem ásványi anyagokat is komoly mennyiségben veszít a szervezet, amit szintén pótolni kell, hogy jobban érezzük magunkat. Készítsünk ásványvízzel higított, jódozott sóval ízesített zöldség- és gyümölcsleveket! Kombinálhatjuk is a zöldségeket, és a gyümölcsöket. Nagyon finom párosítás a sárgarépa uborkával, a sárgarépa almával és őszi- vagy sárgabarackkal, a sárgarépa karalábéval. Az arány körülbelül 1/3 zöldséglé, 2/3 ásványvíz és egy csipet só.
4.) Hűsítő szomjoltó a borsmentatea. Ha lehetőség van rá, friss levelekből készítsük. (Ez is kapható kis cserépben). A marokkóiak kedvenc itala a mentatea, melyhez egy kancsót negyedig megtöltenek apróra tépett mentalevéllel, majd felöntik forró vízzel, majd 10 percig állni hagyják. Melegen fogyasztják, így csökkentik az izzadást!
5.) A gyömbér-citrom kombinációjú yogitea behűtve és friss citromszeletekkel tálalva serkenti az agyműködést, javítva a koncentrálóképességet és a gondolkodást.
6.) Kalóriaszegény és nagyon hatásos szomjoltó az almafröccs, mely ráadásul a kálium és magnézium pótlást is segíti. Az ideális fröccshöz 1 rész almalét kell 4 rész enyhe ásványvízzel felönteni.
Lovas Katalin