Íme, folytatjuk a holywoodi sztárok citromos kúrájának receptjeit csütörtöktől vasárnapig
Csütörtök: szénhidrát csökkentés
Miért? Az inzulin termelés stimulálása érdekében a szénhidrát bevitel fokozza az étvágyat az édességekre, a kalóriadús falatokra (csokoládé, kekszek, bon-bonok, stb.) Ez pedig elősegíti a zsírok lerakodását a nemkívánatos helyeken, ráadásul leterheli a májat, ami megzavarja az egész emésztési folyamatot.
Csütörtöki menü:
Felkeléskor:
Egy citrom frissen facsart leve, 1 pohár meleg, tisztított vízben.
Reggeli:
Banán turmix: 30 cl bio tej, vagy szója tej, 1 natúr joghurt, 2 kis banán, 1 evőkanál mazsola.
2 szelet prirítós (teljes kiőrlésű lisztből), vékonyan vajazva.
Tízórai:
Magvak és aszalt gyümölcs, ízlés szerint, maximum egy maréknyi!
Ebéd:
1 nagy, fóliában sült burgonya (sovány túróval és zöld fűszerekkel ízesítve, becsomagolás előtt!)
1 kicsi babkonzerv
1 nagy fej saláta 2 dkg reszelt sajttal
1 körte, vagy 1 őszibarack
Uzsonna:
Zöldség rudacskák (uborka, sárgarépa, szérzeller), házilag készült humuszba mártogatva (humusz készítése: főtt csicseri borsó, citromlé, szezámkrém és fokhagyma összekeverve)
Vacsora:
Töltött paprika:
A töltelék: 4 evőkanál főtt barna rizs, 2 evőkanál fenyőmag, finomra vágott új hagyma, 2-3 szem, apróra vágott koktél paradicsom és 60 gr. feta sajt összekverve).
Töltsük meg a félbe vágott zöld paprikát (lehet kaliforniai paprika is!), és szervírozzuk egy adag gőzben párolt zöldség körettel.
Sült alma leöntve juharsziruppal (esetleg kevés mézzel), fahéjjal megszórva.
Péntek: a zsiradék nap
A zsiradékok ugyan magas kalóriatartalmúak, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Nem mindegy azonban, milyen zsiradékot fogyasztunk. A megfelelő zsiradék még segíthet is a fogyásban! Melyek a megfelelő zsiradékok? Az un. esszenciális zsiradékok, melyek a csonthájas gyümölcsökben találhatók, illetve a telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsiradékok, pl. az olíva olaj.
Pénteki menü:
Felkeléskor:
Egy citrom frissen facsart leve, 1 pohár meleg, tisztított vízben.
Reggeli:
1 kemény tojás, 1 felszeletelt paradicsom, 1 szelet rozskenyér
6 szem málna, vagy 3 szem eper
Tízórai:
1 kis tálka csonthájas gyümölcs (mogyoró, mandula, dió, pisztácia, stb. - natúr állapotban)
30 cl. Szója tej
Ebéd:
Füstölt lazac és nyers uborka falatok (kb. 20 dkg. Összesen)
1 joghurt
Uzsonna:
1 marék szőlőmag
1 marék napraforgó mag
Vacsora:
Tonhalas, kukoricás tészta (metélt, vagy makaroni)
6 evőkanálnyi teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát főzzünk meg. Keverjünk össze egy fél doboz, natúr tonhal konzervet, 2 evőkanál konzerv kukoricát és egy kis paradicsomkonzerv felét, melegítsük fel és tegyük a tésztára. Készítsünk mellé gőzben párolt vegyes zöldséget, citromlével megöntözve.
Desszert: szárított gyümölcsökből készült kompót
Szombat: a teljes értékű, natúr termékek napja
Mit jelent ez? Rostok, vitaminok, ásványi anyagok fokozott bevitelét a szervezetbe, mely nélkülözhetetlen számára. Ezek nem tartalmaznak szénhidrátot, sem mesterséges adalék anyagokat, elsőegítik az emésztést és a szervek működését, és így a zsírok elégetését.
Ha módunk van rá, fogyasszunk minél több bio terméket, de legalábbis öko - azaz természetes módon termesztett - élelmiszert!
Szombati menü:
Felkeléskor:
Egy citrom frissen facsart leve, 1 pohár meleg, tisztított vízben.
Reggeli:
1 kis tálka friss gyümölcsből készült saláta
1 natur joghurt, 2 evőkanál zabpehellyel
30 cl. Bio, vagy szója tej
Tízórai:
1 nektarin
1 marék csonthéjas gyümölcs
Ebéd:
1 kis avokádó, garnála rákkal
1 fejes saláta citromlével, olíva olajjal és balzsam ecettel bekeverve
1 alma
Uzsonna:
1 szelet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér pirítva, reszelt sajttal
Vacsora:
2 tojásból készült gombás omlett, 2-3 evőkanál reszelt sajttal. A serpenyőt csak vékonyan kenjük ki olíva olajjal!
Gőzben párolt zöldségek
1 banán
Néhány szem eper
Vasárnap: az emésztés szabályozása
Az ok könnyen belátható, hiszen a rossz emésztés nem csupán a hízást eredményezheti, de az egész szervezetre káros lehet.
Melyek a legfőbb szabályok?
- alaposan rágj meg mindent!
- Lassan egyél!
- Tartsd be az étkezési időket!
- Amikor eszel, ne foglalkozz mással! (Tv nézés, beszélgetés, stb.)
- Tarts szünetet a desszert előtt!
- Iktass be életedbe rendszeres testmozgást!
- Minden étkezésnél legyen olyan élelmiszer, amelyik serkenti az emésztést!
Vasárnapi menü:
Felkeléskor:
Egy citrom frissen facsart leve, 1 pohár meleg, tisztított vízben.
Reggeli:
Teljes értékű gabonafélék (magok, vagy pelyhek formájában) friss gyümölcsökkel, magokkal (dió, mogyoró, pisztácia, stb.)
Bio tej
1 friss almából készült juice, tisztított vízzel higítva 1 pohárnyi mennyiségre
Tízórai
1 kis tálka avokádó krém (az avokadó húsa összetörve, finomra vágott metélőhagymával, fokhagymával és citromlével), sárgarépa rudacskákkal
30 cl bio, vagy szója tej
Ebéd:
Vegetarianus pizza (paradicsommal, gombával, zöld paprikával, kukoricával, s természetesen paradicsom szósz és mozarella sajt)
Uzsonna:
Friss gyümölcsből saláta napraforgó maggal megszórva.
Vacsora
Csirke rizottó (csirkemell, rizs, reszelt sajt, citromlé, erőleves, paradicsomszósz felhasználásával)
Piros gyümölcsökből készült saláta