A 43 államra, illetve több országra kiterjedő járványt a Peanut Corporation of America (PCA) georgiai gyárában előállított mogyoróvaj, illetve mogyorókrém okozta.
A nagy kiszerelésű, szennyezett termékek nem közvetlenül a fogyasztókhoz, hanem olyan céghez kerültek, akik több száz különböző termék (pl. keksz, müzli, édesség és jégkrém) gyártásához, mint összetevőt használták fel. Valamennyi amerikai cég, aki vásárolt a kifogásolt mogyoró alapú készítményekből, önként visszahívta termékeit.
Mogyoróvajhoz köthetően korábban is volt példa kiterjedt járványra az Egyesült Államokban, ahol évente közel 442 millió kg mogyoróvajat adnak el, vagyis a lekváros kenyér mellett a gyermekek legkedveltebb szendvicsének alapanyagának számít.
A Salmonella baktériummal történő fertőződés után a tünetek 12-72 óra múlva jelentkeznek, láz, hasmenés, hasi görcsök lépnek fel. A betegség általában 4-7 napig tart, és az esetek többségében a betegek kezelés nélkül is gyógyulnak. Előfordulhat azonban, hogy a hasmenés súlyossá válik, és ennek következtében a beteg kórházi ellátásra szorul. A legyengült szervezetben a baktérium a véráramba is bekerülhet, és súlyos betegséget okozhat.
A járványban eddig közel 500 beteget tartanak nyilván az Egyesült Államokban.
Az eddigi vizsgálatok alapján európai cégekhez is szállítottak olyan amerikai mogyoróvajat, mely feltehetően Salmonellával szennyezett. A brit, dán, holland, ír és német vállalatokhoz került termékeket visszahívták a piacról. Magyar érintettségről jelenleg nincs tudomásunk.
További információk: www.mebih.hu
Forrás : Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt Sajtóközleménye