Megünnepelték Abasáron a rügyfakadást! A Mátrai Borvidék turistacsalogató településén koncertekkel, gyerekprogramokkal buliztak az érdeklődők. A legfontosabb természetesen az ásványokban gazdag olaszrizling volt. A helyi gazdák szerint a remek borban a „periódusos rendszerben még nem szereplő elemek” is fellelhetők.
- Az olaszrizling szőlőfajta elképesztő mennyiségű magnéziumot képes felvenni, és ez az ásványgazdagság a borban is visszaköszön – állítja Molnár Gábor abasári borász, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, aki szerint e bort kortyolgatva bizonyosan elkerülhetők a magnéziumhiányra visszavezethető izomgörcsök. E legális „doppingból” jócskán fogyott az elmúlt hétvégén, akkor rendezte meg ugyanis az Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesülete immáron ötödik alkalommal a tavaszhoz kötődő népszerű ünnepet, a Rügyfakadást.
Abasári pince, Kép: Pince Művek
Molnár és Fia
Abasáron, mintegy 30 hektáron termel szőlőt a cég. Rozéja, Irsai Olivére, rizlingszilvánija, szürkebarátja már számtalan borversenyen bizonyított, a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet szerzett 2013-as fahordós olaszrizlingje pedig egyedüli régiós fehérborként 4 csillagot kapott a Nemzeti Borkiválóság Programban. Az abasári olaszrizling egyedi zamatát a különleges andezittufás talajnak, valamint a Sár-hegyen folytatott tradicionális, évszázados teraszos művelésnek köszönheti.
- Jó a Mátra hardverje – állapították meg azok a borszakértők, akik megkóstolták a teraszos művelésű, vulkanikus Sár-hegyen termett borokat. A magyar és külföldi specialisták álmélkodva kóstolták a jobbnál jobb rizlingeket – és nemcsak az ásványtartalom miatt. Pálinkás Attila 2008-as olaszrizlingje például az ország legjobb ilyen fajtabora volt 2012-ben, míg a már idézett Molnár és Fiai olaszrizling minden eddigi évjárata számtalan aranyérmet nyert az országos versenyeken. Ez arra látszik utalni, hogy a hardver mellett a szoftverrel sincs különösebb probléma.
A helyi borászok ráadásul abban is példamutatóak, hogy néhány éve közös összefogással felújították a düledező abasári orvosi rendelőt, és kinevezték Borrendelőnek. A helyiségben magnéziumban gazdag gyógyító rizlinget is lehet kapni, sőt, valamennyi helyi termelő valamennyi bora kapható – és nem csak receptre!
Vidám Mária-út
Szintén érinti a Sár-hegyet a Mária-út abasári szakasza. A Szent Anna-kápolnától Abasárig teraszos szőlőültetvények között kanyargó, gyönyörű, panorámás útvonal különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. A meglepő nyomvonal története a következő:
Ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki egy négy-ötfős társaság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek. Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal a négyszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult szívű társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta hivatalosan is a pincén halad keresztül. Ha zarándoklat érkezik, Pálinkásék borkóstolóval, napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják őket, a mezei csokrokkal, lobogókkal felszerelt, sokszor csapzott, sáros, gumicsizmás társaság pedig egy kicsit megpihen náluk, majd a pincén keresztülvonulva folytatja az útját.
A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.
A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.